Key takeaways
- Belgische werkgevers verwachten een positieve rekruteringsactiviteit tijdens het eerste kwartaal van 2025, met een verwachte toename van de werkgelegenheid met 28 procent netto.
- 42 procent van de ondervraagde werkgevers is van plan hun personeelsbestand uit te breiden tegen eind maart 2025, terwijl 14 procent van plan is hun personeelsbestand in te krimpen.
- De aanwervingsintenties verschillen per sector, met optimistische prognoses in Finance & Real Estate (+53 procent), Energy (+44 procent), en Transportation & Logistics (+40 procent).
Ondanks de onzekerheden begin 2025 blijven de aanwervingsintenties voor het eerste kwartaal sterk in België. De netto werkgelegenheidsvooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2025 staan op +28 procent, een stijging van één punt ten opzichte van het vorige kwartaal, maar een daling van vijf punten ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024.
Volgens de gepubliceerde werkgelegenheidsbarometer van ManpowerGroup verwachten Belgische werkgevers een positieve rekruteringsactiviteit tijdens het eerste kwartaal van 2025. Van de 525 werkgevers die ManpowerGroup in oktober ondervroeg, is 42 procent van plan om zijn personeelsbestand tegen eind maart 2025 uit te breiden, terwijl 14 procent van plan is zijn personeelsbestand in te krimpen. 43 procent van de ondervraagde werkgevers verwacht geen verandering.
Vooruitzichten Belgische werkgevers
Als rekening wordt gehouden met seizoensgebonden variaties, bedraagt de netto werkgelegenheidsverwachting (het verschil tussen het percentage werkgevers dat aanwervingen plant en het percentage dat inkrimpingen plant) +28 procent. Dit is een lichte stijging ten opzichte van het vorige kwartaal, maar een daling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. Met dit cijfer ligt België negen punten boven het gemiddelde in de EMEA-regio (+19 procent) en drie punten boven het wereldwijde gemiddelde (+25 procent).
Ondanks de aanhoudende onzekerheid zijn Belgische werkgevers niet van plan om hun aanwervingstempo begin 2025 aanzienlijk te wijzigen, zoals Sébastien Delfosse, Managing Director van ManpowerGroup BeLux, uitlegt. Hij benadrukt dat onze economie veerkracht toont, hoewel ze een vertraging van de economische groei kent, vooral in de industriële sector, zoals opgemerkt in een recent rapport van de OESO. Dit verklaart waarom werkgevers een positieve netto werkgelegenheidsvooruitzichten van +28 procent rapporteren, ondanks het feit dat dit lager is dan dezelfde periode vorig jaar (+33 procent), met een contrasterende dynamiek in de verschillende sectoren.
Regionale en sectorale trends
De verwerkende industrie blijft het moeilijk hebben met de herstructureringen van de afgelopen maanden, wat leidt tot zwakkere aanwervingsvoorspellingen in vergelijking met andere sectoren en het laagste punt bereikt sinds het tweede kwartaal van 2023. De werkgelegenheid op lange termijn blijft onder druk staan door een chronisch tekort aan arbeidskrachten, verergerd door de vergrijzing.
Alle drie de regio’s in België rapporteren positieve netto werkgelegenheidsvooruitzichten: +30 procent in Vlaanderen, +28 procent in Brussel en +25 procent in Wallonië. Deze vooruitzichten zijn echter met 4 en 8 punten gedaald in Vlaanderen en Wallonië in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, terwijl ze in Brussel stagneren.
Wereldwijde trends
De aanwervingsintenties verschillen per sector, met optimistische prognoses in Finance & Real Estate (+53 procent), Energy (+44 procent), en Transportation & Logistics (+40 procent). De sector Productie/bouw laat daarentegen zwakke aanwervingsvoorspellingen zien met +16 procent, een daling van 11 punten ten opzichte van het vorige kwartaal en 18 punten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Aanhoudende wervingsactiviteit wordt verwacht in Consumentengoederen/Diensten/Horeca/Retail (+30 procent), samen met positieve trends in Gezondheidszorg & Sociale Bijstand (+29 procent). Onder bedrijven van verschillende grootte melden bedrijven met 10 tot 49 werknemers de meest optimistische prognoses (+39 procent), terwijl bedrijven met minder dan 10 werknemers een zeer pessimistische netto werkgelegenheidsvooruitzichten laten zien (+6 procent).
Globaal economisch beeld
Wereldwijd blijkt uit het onderzoek van ManpowerGroup onder meer dan 40.000 werkgevers in 42 landen dat werkgevers zich aan de huidige economische omstandigheden hebben aangepast door een gematigde wervingsactiviteit te handhaven. In 41 van de 42 onderzochte landen zijn de tewerkstellingsvooruitzichten positief, alleen in Argentinië is de tewerkstellingsintentie negatief (-1 procent).
De netto werkgelegenheidsvooruitzichten bedragen +25 procent, in lijn met het vorige kwartaal en een lichte daling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. India (+40 procent) en de Verenigde Staten (+34 procent) zijn het meest optimistisch. China laat ook gunstige werkgelegenheidsvooruitzichten zien (+29 procent). De EMEA-regio wordt echter geconfronteerd met een meer uitdagende situatie, waar de netto werkgelegenheidsvooruitzichten stagneren op +19 procent, een daling van twee punten ten opzichte van het vorige kwartaal en één punt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In 14 van de 23 landen zijn de aanwervingsintenties op jaarbasis gedaald.
Vergelijking per land
Met een netto werkgelegenheidsvooruitzicht van +28 procent staat België op de derde plaats van 21 Europese landen, achter Nederland en Zwitserland (beide +29 procent), op gelijke hoogte met het Verenigd Koninkrijk (+28 procent), maar voor Duitsland (+24 procent), Frankrijk (+21 procent), Italië (+19 procent), Spanje (+17 procent), Polen (+15 procent), Oostenrijk en Roemenië (beide +10 procent).
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!