‘Belgische wedstrijdduif kost straks 500.000 euro’

De helft van alle duiven die worden ingezet in China’s belangrijkste wedstrijd – de IJzeren Arend – worden in België gekweekt. China is gek op de duivensport en volgens The Economist geeft de Belgische expertise op dit vlak ons land een ongeziene troef in ’s werelds meest bevolkte land.

Verleden jaar kochten Chinezen in België zo’n achtduizend duiven, negen daarvan verwisselden van eigenaar voor meer dan 100.000 euro. Daarmee is China goed voor driekwart van de totale Belgische duivenexport. In omgekeerde richting kwam geen enkele Chinese duif België binnen, want de EU verbiedt de import van duiven vanuit China.

‘Zijn de Belgische duiven zonder meer de beste van de wereld, dan zijn de Chinezen vele malen meer verzot op de duivensport dan de Belgen zelf,’ aldus duivenliefhebber Lars Vercammen. ‘Rijke Chinezen huisvesten hun troetelduiven in gouden en marmeren kooien; minder begoede landgenoten kweken duiven in hun keuken of badkamer. De Chinese wedstrijdduivenvereniging telt dan ook meer dan 300.000 leden.’

Er is zelfs sprake van een regelrechte bubbel. ‘Duiven die vijf jaar geleden 500 euro kostten, worden nu verkocht voor 3.000 euro,’ berekende duivenmakelaar Pieter Oberholster. Echte liefhebbers zijn hier niet over te spreken, maar makelaars en kwekers varen er natuurlijk wel bij.

Er zijn drie soorten klanten, aldus Thomas Gyselbrecht van de duivenveiling Pigeon Paradise: racers, handelaars en statuszoekers. Volgens hem zijn het niet de handelaars, die enkel winst uit hun handel trachten te halen, maar de statuszoekers die de prijzen zo hoog drijven.

Gyselbrechts duurste duif werd in januari verkocht voor 250.000 euro en hij verwacht binnenkort duiven van 500.000 euro te zien. ‘Chinese miljardairs hebben dan ook ongelimiteerde middelen,’ besluit hij.