Belgische webwinkels onthouden voortaan Bancontact-kaart

Binnenkort kunnen consumenten hun bankkaartgegevens opslaan op de website van Belgische webwinkels, zoals dat nu al kan met Visa- of Mastercard-kredietkaarten. In maart start de eerste retailer met de nieuwe functionaliteit.

Bancontact Payconiq, zoals het fusiebedrijf tussen Bancontact en de betaalapp Payconiq sinds anderhalf jaar heet, voelt steeds meer concurrentie op de markt van de betaaldiensten. ‘Dat is een goeie zaak voor de handel en de consument: redelijke tarieven voor de handelaar en meer keuze voor de consument’, zegt CEO Nathalie Vandepeute.

‘Snel inspelen’

De topvrouw wil het feit dat Bancontact Payconiq een lokale leverancier van betaaloplossingen is, wat meer in de verf zetten. Weinig Belgen staan erbij stil of ze met een Belgisch betaalmiddel afrekenen of met een buitenlandse merk, klinkt het. ‘We zijn een kleiner bedrijf dat snel kan inspelen op de vragen van handelaren’, betoogt ze.

De mogelijkheid om de gegevens van een debetkaart bij een webwinkel op te slaan voor terugkerende betalingen, was zo’n vraag van grote handelaren. Welke retailer de eerste zal zijn om het te implementeren, wil Vandepeute niet kwijt. Ze wijst erop dat het systeem het veel consumenten gemakkelijker zal maken, want lang niet iedereen heeft een kredietkaart in de portefeuille zitten.

Snelle groei contactloos betalen

Intussen gaf Bancontant Payconiq nog cijfers vrij over de nieuwe manieren van betalen. Zo gebeurden 116 miljoen van de 1,43 miljard Bancontact-betalingen vorig jaar contactloos, waarbij de kaart tegen de terminal wordt gehouden. Vandepeute zegt dat die manier van betalen snelle groei boekt. ‘Er is wel nog bewustwording nodig, want niet iedereen weet dat het kan’, zegt ze. Bovendien beschikken nog niet alle kaarten over de technologie.

De Payconiq by Bancontact-app was dan weer goed voor 65 miljoen mobiele betalingen, voornamelijk door QR-codes te scannen. Wie een Android-telefoon heeft, kan die app ook gebruiken voor contactloze betalingen zoals met de kaart. Apple staat niet toe dat andere apps dan zijn eigen Apple Pay die functie gebruiken, dus iPhone-gebruikers hebben die mogelijkheid niet.

Meer