Belgische telecomwaakhond voert bijzondere maatregel in om te kunnen starten met 5G

De Belgische telecomregulator gaat ‘voorlopige gebruiksrechten’ toekennen waarmee telecomspelers aan de slag kunnen gaan met de uitrol van 5G-netwerken. De waakhond doet dit in afwachting van politiek gebikkel tussen de federale overheid en de deelstaten over de introductie van het supersnel internet.

Ons land zit in een complete impasse, en niet enkel op vlak van regeringsvorming. Telecomwaakhond BIPT wil niet langer toezien hoe een politiek steekspel ons land achterop doet hinken op vlak van 5G-technologie. Daarom biedt het tijdelijke gebruiksrechten aan voor de 3400-3800 MHz-banden, die geschikt zijn voor 5G, aan ‘geïnteresseerde partijen.

‘Deze frequentieband zal essentieel zijn om de competitieve situatie van onze bedrijven en zeker van multinationals te garanderen ten aanzien van onze buurlanden’, stelt het BIPT in een persbericht op vrijdagavond.

Het probleem is dat de regio’s het niet eens raken over de veiling van de frequentiebanden nodig voor 5G. De verschillende regeringen twisten over hoe de opbrengst daarvan, naar schatting zo’n 680 miljoen euro, moet verdeeld worden. Daarom wordt die veiling alsmaar uitgesteld, terwijl die vorig jaar al moest plaatsvinden.

Bedrijfsleiders en telecomoperatoren hebben de afgelopen maanden verschillende keren hun ongenoegen laten blijken. België dreigt een onoverkomelijke achterstand op te lopen qua innovatie en investeringen als we niet snel kunnen beginnen met de implementatie van 5G-netwerken.

‘De uitrol van 5G-netwerken zijn volgens het BIPT onontbeerlijk om ervoor te zorgen dat consumenten en bedrijven kunnen profiteren van de digitalisering in alle industriële sectoren in België’, staat nog in het persbericht.

Geïnteresseerde partijen moeten zich voor 28 februari melden bij het BIPT. Ze moeten 10.500 euro per MHz betalen per jaar.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.