De Belgische overheid klopt op 4 december opnieuw aan bij de spaarders om geld te lenen. Deze keer zal het mogelijk zijn om je geld voor 5 of 10 jaar toe te vertrouwen aan de staat. Het is nog niet duidelijk hoeveel de staatsbons gaan opbrengen, maar kans is groot dat de vergoeding kan oplopen tot meer dan 2,5 procent bruto.
Belgische staat wil opnieuw geld lenen van de bevolking: rendement staatsbons kan oplopen tot meer dan 2,5 procent

Waarom is dit belangrijk?
Door de extreem lage rente was er de afgelopen jaren niet veel animo bij de spaarders om een deel van hun geld te beleggen in staatsbons. De overheid heeft daarom de uitgifte zelfs enkele jaren gepauzeerd. Nu de Europese Centrale Bank (ECB) de rente optrekt, stijgen ook de coupons op het schatkistpapier, waardoor er opnieuw interesse is om in dergelijke producten te investeren. Alleen schieten de opbrengsten ruimschoots tekort om de inflatie bij te benen.In het nieuws: op 4 december kan je intekenen op twee nieuwe staatsbons.
- Dankzij de nieuwe uitgifte zal je je geld voor vijf jaar of tien jaar kunnen uitlenen aan de Belgische overheid.
- De inschrijvingsperiode loopt van donderdag 24 november 2022 tot en met vrijdag 2 december 2022, met betaling op maandag 5 december 2022.
- Het is nog niet duidelijk welk rendement de beleggers zullen krijgen. Dat wordt op 22 november bepaald.
- We kunnen wel al een voorzichtige inschatting maken. De overheid baseert zich op de rente op de Belgische lineaire obligaties (OLO’s) om de coupon op het schatkistpapier te bepalen. De OLO op vijf jaar bedraagt zo’n 2,4 procent en die op 10 jaar 2,8 procent. Hou er rekening mee dat je op de coupons een roerende voorheffing van 30 procent moet betalen.
- Indien de coupons in lijn liggen met die rendementen, zullen de staatsbons meer opbrengen dan het schuldpapier dat de staat op 4 september heeft uitgegeven. Wie toen staatspapier met een looptijd van vijf jaar kocht, heeft zicht op een jaarlijks rendement van 1,05 procent bruto. De rente op het schuldpapier met een looptijd van tien jaar klokte toen af op 1,7 procent bruto.
Het bredere plaatje: de overheid is dit jaar, na een pauze van drie jaar, opnieuw begonnen met staatspapier uit te geven.
- Door de extreem lage rente vond de overheid niet genoeg gegadigden om schuldpapier te kopen. De langetermijnrentes waren gedurende een lange tijd zelfs negatief. Bij een negatieve rente moet obligatiehouders een vergoeding betalen in plaats van er één te ontvangen. Dat heeft de overheid ertoe aangezet om de pauzeknop in te drukken.
- Intussen zitten we aan uitgifte nummer 3 van dit jaar.
En de belangstelling? We kunnen spreken van een wisselend succes als we kijken naar hoeveel geld de overheid op die manier al kon ophalen.
- Bij de eerste uitgifte in juni hebben de Belgen bijna 40 miljoen euro uitgeleend aan de staat.
- Bij de tweede uitgifte in september was de interesse niet zo groot. Toen heeft de overheid 20,6 miljoen euro opgehaald. Dat is wel opvallend omdat de beleggers een hogere coupon kregen.
- Volgens het Federaal Agentschap van de Schuld was september – de maand waarin de tweede uitgifte plaatsvond – een dure maand voor veel gezinnen, wat mee verklaart waarom er minder interesse was in de staatsbons.
- Ook verwachtten beleggers dat ze een hogere coupon zouden krijgen bij toekomstige uitgiftes, aangezien de ECB de rentes blijft verhogen. Tijdens de jongste vergadering werd de rente voor de tweede keer op rij met 75 basispunten opgetrokken.
Een goed idee? De staatsbons brengen een veelvoud op van wat je op een spaarboekje krijgt. Bij zo’n 70 procent van de banken moet je tot op vandaag tevreden zijn met een rente van 0,11 procent, het absolute minimum voor gereglementeerde spaarboekjes. Toch moet je rekening houden met een aantal voorwaarden.
- Je zet je geld vast voor meerdere jaren. Dat kapitaal is dus voor een lange periode niet beschikbaar.
- Ook de coupon wordt vastgeklikt voor de volledige looptijd van het contract. Je krijgt dus geen hogere vergoeding wanneer de marktrente stijgt. Enkel bij nieuwe uitgiftes wordt de rente dan opgetrokken.
- En we mogen natuurlijk de inflatie niet vergeten. Zelfs wanneer je een coupon tot 2,8 procent krijgt, is dat ruimschoots onvoldoende om het verlies aan koopkracht te compenseren. De Belgische inflatie kwam in oktober uit op 12,3 procent op jaarbasis, wat dus ruim een viervoud is van de tienjaarsrente.
(evb)