Belgische staat verankert industrie: na Umicore nu instap in waterstofdivisie John Cockerill

SFPIM, het beleggingsvehikel van de federale staat, zet zijn aankopen van strategische participaties verder. Het koopt een deel van de waterstoftak van de Luikse industriegroep John Cockerill.

Waarom is dit belangrijk?

Waterstof is een mogelijke CO2-vrije energiedrager voor tal van industriële activiteiten. H2 kan ook auto's, vrachtwagens en straks misschien zelfs vliegtuigen aandrijven. De Europese doorbraak hangt af van twee zaken: kan de waterstof grootschalig en op een duurzame wijze geproduceerd en opgeslagen worden, en komt er een netwerk van regionale pijpleidingen?

In het nieuws: Een handvol nieuwe investeerders pompt in totaal 230 miljoen euro in John Cockerill Hydrogen. Dat is een afdeling van de gelijknamige industriegroep.

  • Het gaat vooral om het beursgenoteerde energietechnologiebedrijf Schlumberger (SLB), met de steun van twee overheidsinvesteerders, SFPIM en Wallonie Entreprendre. De opsplitsing van het totaalbedrag blijft confidentieel, maar SLB is wel de grootste investeerder. Daarnaast doen ook twee buitenlandse familiale investeerders mee
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer