Belgische spaarders schieten wakker: ze ruilen spaarboekjes in voor alternatieven

Belgische spaarders schieten wakker: ze ruilen spaarboekjes in voor alternatieven
BNP Paribas Fortis bankautomaat -Thierry Monasse/Getty Images

Er staat minder geld op de Belgische spaarboekjes. Door de bescheiden spaarrentes gaan de spaarders op zoek naar alternatieven, waaronder termijnrekeningen en tak21-spaarverzekeringen.

Waarom is dit belangrijk?

Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben nagenoeg alle banken intussen de spaarrentes opgetrokken. Desalniettemin scheren de spaartarieven geen al te hoge toppen. Bij iets minder dan de helft van de spaarrekeningen ligt de vergoeding lager dan 1 procent.

In het nieuws: Uit een rondvraag van De Tijd bij acht banken blijkt dat gedurende de eerste zes maanden van dit jaar de tegoeden op de (gereglementeerde) spaarboekjes zijn afgenomen met 2,4 miljard euro.

  • In totaal staat er nu 273,69 miljard euro geparkeerd bij die acht financiële instellingen.
  • Als dat bedrag naar de hele markt wordt geëxtrapoleerd, staat er 297,63 miljard euro op de gereglementeerde spaarboekjes. Dat is 2,7 miljard euro minder dan begin dit jaar.
  • De zakenkrant merkt op dat er enkele opvallende verschillen zijn tussen de bevraagde banken. Terwijl de grootbanken Belfius, ING België en KBC de tegoeden zagen afnemen, tekende BNP Paribas Fortis een stijging op. Nochtans was BNP Paribas Fortis begin dit jaar de laatste grootbank om de rente te verhogen. Bij Argenta bleven de tegoeden op de spaarboekjes nagenoeg stabiel, Crelan stelde voor het eerst sinds lang een daling vast.
    • Opgemerkt: De regeringspartijen hebben de voorbije weken de (groot)banken onder vuur genomen, omdat de spaartarieven te laag zijn. Intussen heeft Belfius de rentes opgetrokken. KBC volgt op 1 augustus. ING en BNP Paribas Fortis kijken nog even uit de boom. Michael Anseeuw, CEO van BNP Paribas Fortis, zei eerder dit jaar dat de grootbank pas tegen het einde van 2024 de rente kan optrekken tot 1 procent.
    • Intussen zijn er al zes spaarboekjes die minstens 2 procent opbrengen. Die worden aangeboden door de nichespelers, waaronder Santander Consumer Bank en MeDirect. Het is niet duidelijk hoeveel nieuwe deposito’s die banken hebben aangetrokken door de renteverhogingen.

Op zoek naar alternatieven

De details: De spaarder is op zoek naar (veilige) alternatieven voor het traditionele spaarboekje.

  • Allereerst zijn er de termijnrekeningen. Volgens de vergelijkingssite Spaargids.be telt ons land momenteel 21 termijnrekeningen die minstens 2 procent opbrengen. De looptijden variëren van drie maanden tot tien jaar.
    • Hou er wel rekening mee dat je bij sommige spelers een bepaald minimumbedrag opzij moet zetten. Deutsche Bank biedt een termijnrekening met een looptijd van drie maanden aan waarop je een rente van netto 2,17 procent krijgt. Je moet wel minstens 100.000 euro op die rekening parkeren. Wie minder kapitaal heeft, kan aankloppen bij Izola Bank. Als je je spaargeld vastklikt voor drie jaar, ontvang je bij die nichespeler een nettovergoeding van 2,31 procent. De minimuminlage bedraagt 500 euro.
    • Uit de rondvraag van De Tijd blijkt dat ING België, Crelan en Argenta de inlagen van particulieren in termijnrekeningen de voorbije zes maanden zagen verdubbelen.
  • Ook de Tak21-spaarverzekeringen, die een gegarandeerde rente bieden, winnen dankzij de stijgende rentevoeten weer aan populariteit.
    • Die spaarproducten bestaan uit een gewaarborgde rentevoet en een eventuele winstdeelname.
    • BNP Paribas Fortis geeft mee dat nu bijna drie keer meer Tak21-verzekeringen worden verkocht dan gelijkaardige Tak23-producten die geen kapitaalbescherming bieden.
  • Het zal als geen verrassing komen dat ook de obligaties in de smaak vallen van de spaarders. De vraag naar die beleggingsproducten zat vorig jaar ook al in de lift door de stijgende rente. In tegenstelling tot de termijnrekeningen en tak21-verzekeringen worden de deposito’s niet beschermd door het depositogarantiestelsel.

Concurrentie overheid: Binnenkort kunnen de spaarders opnieuw een deel van hun kapitaal toevertrouwen aan de overheid.

  • Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, liet eerder deze week weten dat de staat in september een eenjarige staatsbon zal uitgeven. Hij wil op die manier de banken onder druk zetten om de spaarrente te verhogen.
  • Het is nog niet duidelijk hoeveel die staatsbon zal opbrengen, maar als we ons baseren op de actuele rentestand voor staatsobligaties op één jaar zal de nettovergoeding schommelen rond 2,71 procent als de minister erin slaagt om de roerende voorheffing te verlagen van 30 tot 15 procent. Dat is meer dan wat je krijg op eender welk spaarboekje of termijnrekening. Zonder dat gunsttarief komt het nettorendement uit op 2,23 procent. Slechts drie spaarboekjes doen het dan beter.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.