Belgische scale-ups bieden hogere salarissen maar kampen met meer ziekteverzuim

Belgische scale-ups bieden hogere salarissen maar kampen met meer ziekteverzuim
Photo by Studio Republic on Unsplash

Key takeaways

  • Werknemers in Belgische scale-ups verdienen een hoger brutoloon (5 procent meer) in vergelijking met werknemers in andere bedrijven.
  • Werknemers in scale-ups ontvangen vaker bonussen, maar hebben 14 procent meer kortetermijn ziekteverzuim.
  • Werken voor een scale-up biedt aanzienlijke financiële voordelen, waaronder snellere salarisontwikkeling en een grotere kans op variabele beloning.

Scale-ups: voor- en nadelen

Belgische scale-ups, gekenmerkt door snelle groei, hebben de afgelopen vijf jaar bijna 40.000 nieuwe banen gecreëerd. Deze toename in tewerkstelling gaat gepaard met een aantal uitdagingen voor werkgevers, zoals blijkt uit een recente studie uitgevoerd door IESE Business School en SD Worx.

De studie onthult zowel voor- als nadelen voor werknemers in deze snelgroeiende bedrijven. Positief is dat werknemers in scale-ups een hoger brutoloon krijgen (5 procent meer) en meer kans hebben op bonussen (2 procent meer kans). Ze hebben echter ook 14 procent meer kortetermijn ziekteverzuim in vergelijking met werknemers in andere bedrijven.

Creatie van nieuwe banen

Ondanks deze trend van verhoogd ziekteverzuim, hebben scale-ups een lager personeelsverloop, ongeveer 2 procent minder dan het gemiddelde. De meeste scale-ups zijn actief in sectoren zoals informatie- en communicatietechnologie, wetenschappelijke en technische activiteiten, en administratieve en ondersteunende diensten.

Om een scale-up volgens de OESO-norm te definiëren, moet het personeelsbestand gedurende minstens drie opeenvolgende jaren met minstens 10 procent per jaar groeien, te beginnen met een personeelsbestand van minstens tien werknemers. Professor Jeroen Neckebrouck van de IESE Business School benadrukt de vitale rol die scale-ups spelen bij het creëren van banen en economische welvaart. Hij wijst erop dat deze bedrijven verantwoordelijk zijn voor één op de vijf nieuwe banen die in de afgelopen vijf jaar gecreëerd zijn door bedrijven met meer dan tien werknemers.

Werken in een scale-up

Het onderzoek werpt een licht op de uitdagingen waarmee werknemers binnen deze snelgroeiende organisaties te maken krijgen, met name het toegenomen ziekteverzuim. Alexia Defraire, een consultant bij SD Worx, suggereert dat dit kan worden toegeschreven aan de constante veranderingen en onzekerheden die inherent zijn aan snelle groei, wat leidt tot een hogere werkdruk en veranderende verantwoordelijkheden.

Positief is dat werken voor een scale-up aanzienlijke financiële voordelen biedt. Werknemers profiteren van hogere salarissen (gemiddelde stijging van 5 procent), snellere salarisontwikkeling (jaarlijkse groei van 9 procent in vergelijking met 6 procent bij andere bedrijven) en een grotere kans op variabele beloning en commissies. Hierdoor kunnen werknemers meegroeien met het bedrijf, wat bijdraagt aan een lager personeelsverloop.

Realiteit van een scale-up

Hoewel scale-ups vaak beelden oproepen van jonge start-ups, onthult het onderzoek dat de meeste gevestigde bedrijven zijn met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. De meerderheid van deze snelgroeiende bedrijven heeft minder dan 20 werknemers wanneer ze hun snelle groeifase ingaan, wat aantoont dat zelfs kleine organisaties een aanzienlijke expansie kunnen realiseren.

Professor Neckebrouck besluit met te benadrukken dat er behoefte is aan gerichte steun voor scale-ups, gezien hun unieke bijdrage aan het creëren van banen en de complexiteit die gepaard gaat met het beheren van snelle groei.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00