Belgische professionals kijken naar carrièreswitch in 2025: Salaris en flexibiliteit stimuleren verschuiving


Key takeaways

  • 57 procent van de Belgische professionals is van plan van job te veranderen in 2025.
  • Salaris is een cruciale factor voor 55 procent van de respondenten die op zoek zijn naar betere financiële voorwaarden bij een nieuwe werkgever.
  • 41 procent zou waarschijnlijk hun huidige werkgever verlaten als er binnen de komende 12 maanden geen salarisverhoging zou worden toegekend.

Een aanzienlijk deel van de Belgische professionals overweegt een carrièreswitch in 2025. Volgens de recente salarisenquête van Robert Walters is 57 procent van de respondenten van plan om van baan te veranderen, een cijfer dat consistent is met de gegevens van vorig jaar (59 procent). Ondanks de economische onzekerheid van het afgelopen jaar blijven Belgische professionals optimistisch over de arbeidsmarkt: 63 procent heeft vertrouwen in de kansen binnen hun sector.

Verschillende factoren drijven dit verlangen naar verandering. Het salaris speelt een cruciale rol voor 55 procent van de respondenten, die op zoek zijn naar betere financiële voorwaarden bij een nieuwe werkgever. Daarnaast hoopt de helft van de respondenten meer professionele ontwikkelingsmogelijkheden te vinden in hun volgende functie. Een aanzienlijke 36 procent is ontevreden over hun huidige baan en noemt dit als voornaamste reden om een verandering te overwegen. Beperkte carrièrevooruitzichten, onvoldoende opleidingsmogelijkheden en slechte leiderschapspraktijken kunnen een negatieve invloed hebben op de werktevredenheid. Professionals zijn actief op zoek naar omgevingen waar ze zich gehoord en gesteund voelen in hun groei.

Salarisverwachtingen

De salarisverwachtingen blijven hoog voor 2025, met 72 procent van de professionals die een stijging verwachten. Het uitblijven van een salarisverhoging zou echter kunnen leiden tot meer baanmobiliteit, aangezien 41 procent van de respondenten aangaf dat ze hun huidige werkgever waarschijnlijk zouden verlaten als er binnen de komende 12 maanden geen salarisverhoging zou worden toegekend. Dit benadrukt het sterke verband tussen salarisverwachtingen en loyaliteit, vooral in een concurrerende markt voor talent.

Extra factoren

Hoewel velen openstaan voor verandering, dragen verschillende factoren bij tot de loyaliteit van werknemers. Een concurrerend salaris en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals gezondheidszorg en opleidingsmogelijkheden, stemmen 22 procent van de professionals tevreden. Deze extraatjes bieden niet alleen financiële zekerheid, maar vergroten ook de algemene werktevredenheid. Voor 21 procent bevordert een positieve werkomgeving met ondersteunende collega’s en een sterke bedrijfscultuur de loyaliteit. Tot slot zijn flexibele werkregelingen, zoals werken op afstand en flexibele uren, een belangrijke motivator voor 18 procent van de respondenten om in hun huidige functie te blijven.

Flexibiliteit

Flexibiliteit biedt een waardevol evenwicht tussen werk en privéleven, wat professionals zeer waarderen. Om talent te behouden is een strategische aanpak nodig die prioriteit geeft aan salaris, flexibiliteit en werkcultuur. Uit gegevens blijkt dat professionals die het gevoel hebben dat aan hun persoonlijke en professionele behoeften wordt voldaan, minder geneigd zijn om elders kansen te zoeken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.