Dubbel goed nieuws voor de Belgische overheid: BNP Paribas verhoogt dividend en koopt eigen aandelen in

BNP Paribas heeft vandaag de boeken geopend. Daaruit blijkt onder meer dat de financiële instelling een nettowinst van 10,2 miljard euro heeft geboekt in 2022. De Franse bank kondigde ook aan dit jaar voor 5 miljard euro aan aandelen te zullen inkopen. Voorts wordt het dividend verhoogd. Dat is goed nieuws voor de aandeelhouders, waaronder de Belgische overheid.

Waarom is dit belangrijk?

De Belgische overheid heeft een belang van 7,8 procent in BNP Paribas. Die is daarmee de grootste individuele aandeelhouder van de Franse grootbank.

De details: We laten ons licht schijnen over de resultaten.

  • De totale inkomsten zijn gestegen van 46,2 miljard euro in 2021 naar 50,4 miljard euro vorig jaar.
    • Als we enkel naar de rente-inkomsten (netto) kijken, tekenen we een stijging op van 21,2 miljard euro in 2021 naar 23,2 miljard euro in 2022.
  • De nettowinst bedroeg vorig jaar 10,2 miljard euro, tegenover 9,5 miljard euro in 2021. Dat is overigens een recordwinst. De winst per aandeel kwam daarmee uit op 7,8 euro. In 2021 was dat 7,3 euro.
  • BNP Paribas verhoogde overigens de doelstellingen voor de middellange termijn. De bank mikt nu op een groei van de nettowinst met gemiddeld meer dan 9 procent en een stijging van de winst per aandeel met meer dan 12 procent tussen 2022 en 2025. De winst per aandeel ligt hoger door de aangekondigde aandeleninkoop (zie hieronder).

Beloning voor de aandeelhouders: De Franse bank kondigde een hoger dividend en een aandeleninkoop aan.

  • BNP Paribas heeft het brutodividend verhoogd van 3,67 naar 3,9 euro.
  • Ook wil de grootbank 5 miljard euro laten terugvloeien naar aandeelhouders via de inkoop van eigen aandelen dit jaar. De eerste tranche ter waarde van 4 miljard euro is gerelateerd aan de recente verkoop van Bank of the West. De resterende 1 miljard euro is een reguliere inkoop. De ingekochte aandelen worden vervolgens vernietigd.

Het aandeel van BNP Paribas noteerde na bijna twee uur handelen 1,1 procent in de plus.

Ook Belgische overheid profiteert mee

Staatskas spijzen: De aandeleninkoop en het hogere dividend zijn goed nieuws voor de Belgische overheid. Die bezit via de Federale Participatiemaatschappij 96,2 miljoen aandelen van BNP Paribas. Daarmee heeft België een belang van 7,8 procent.

  • De Belgische overheid heeft zicht op een dividend van in totaal 375 miljoen euro.

(as)

Meer