Belgisch leger maakt gebruik van 3D-printen voor snelle reparaties in het veld

Belgisch leger maakt gebruik van 3D-printen voor snelle reparaties in het veld
Foto door Jakub Zerdzicki via Pexels

Key takeaways

  • Defensiekorpsen maken gebruik van 3D-printen om essentiële onderdelen zoals motoronderdelen direct in het veld te produceren.
  • Belgische soldaten van het 29ste en 18de Logistieke Bataljon namen deel aan een gespecialiseerde cursus om de mogelijkheden van 3D-printers te maximaliseren.
  • Toekomstige trainingssessies zullen worden aangeboden in het Frans, Nederlands en Engels, met als doel om militair personeel aan te trekken uit landen als Zweden en Polen.

De integratie van 3D printen in het Belgische militaire landschap wordt steeds belangrijker. Defensiekorpsen maken al enkele jaren gebruik van deze technologie om essentiële onderdelen zoals motoronderdelen en helmbevestigingen rechtstreeks op het veld te vervaardigen. Het logistieke trainingscentrum in Doornik erkent het transformatieve potentieel van deze printers en heeft een gespecialiseerde cursus geïntroduceerd om hun mogelijkheden te maximaliseren.

Tijdens de inaugurele sessie namen vier soldaten van het 29ste en 18de Logistieke Bataljon deel. Ze hadden al technische expertise op het gebied van verspanen, frezen en lassen. Het vijfdaagse programma richtte zich op het begrijpen van de innerlijke werking van een 3D printer, met inbegrip van de instelling en operationele mogelijkheden.

Implementatie van 3D-printers

“Dit was de eerste keer dat we deze training gaven,” verklaarde Adjudant-majoor Tom Vermandere, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het programma. “Deze soldaten zijn nu uitgerust om 3D-printen toe te passen in hun werk.” Elke deelnemer ontving na afloop van de cursus een 3D-printer om te implementeren binnen hun respectievelijke eenheden.

Dit initiatief is nog maar het begin. Toekomstige trainingen zullen worden aangeboden in het Frans, Nederlands en Engels, met als doel om militairen aan te trekken uit landen als Zweden en Polen. Het uiteindelijke doel is om Doornik uit te laten groeien tot een regionaal centrum van uitmuntendheid voor 3D printonderwijs binnen de strijdkrachten.

Snelle reparaties in het veld

De inzet van deze printers omvat het opzetten van mobiele werkplaatsen die snelle reparaties in het veld mogelijk maken. In plaats van weken te wachten op vervangende onderdelen, kunnen voertuigen binnen één dag gerepareerd worden. Deze werkplaatsen brengen niet alleen specialisten op het gebied van 3D-printing samen, maar ook experts die ter plekke beschadigde apparatuur kunnen repareren.

“Deze printers zijn de toekomst,” merkte Jay, Tom’s assistent, op. Aan elke machine hangt een prijskaartje tussen 7.000 en 8.000 euro. Instructeur Ian lichtte het curriculum van het programma toe: “Stagiairs leren verschillende materialen te gebruiken om mee te printen, waaronder kunststoffen en andere materialen met verbeterde eigenschappen zoals sterkte, flexibiliteit, hardheid of waterbestendigheid. Een basiskennis van mechanica of lassen is een voordeel, omdat dit helpt bij het begrijpen van de veiligheidsimplicaties van bepaalde ontwerpen bij het 3D-printen.

Tijdsbesparing door 3D-printen

“Aanvankelijk vertoonden sommige ontwerpen onnauwkeurigheden, maar na een paar dagen verbeterden de cursisten hun precisie aanzienlijk,” merkte Ian op. Soldaat Armando-Jan, een van de eerste cursisten, deelde zijn ervaring: “Dankzij 3D-printen kunnen we nu onderdelen produceren in slechts 20 minuten, wat een drastische tijdsbesparing oplevert. In het begin had ik problemen met bepaalde instellingen, maar na een paar dagen werd alles eenvoudiger.”

De toekomst biedt spannende vooruitzichten. De volgende fase is de introductie van een scanner waarmee onderdelen direct gemodelleerd kunnen worden voor reparatiedoeleinden. “Vandaag de dag leiden we lassers op, maar waarom zouden we deze opleiding niet uitbreiden naar andere gebieden, zoals militaire geneeskunde of luchtvaart? In Spanje wordt 3D-printen al gebruikt in de lucht- en ruimtevaartindustrie,” voegt Tom toe.

3D-printen verankerd in militaire operaties

In de toekomst zal Defensie in 2026 drie nieuwe metalen 3D-printers ontvangen, toegewezen aan de Koninklijke Militaire School, Zeebrugge en Rocourt. Deze belangrijke stap onderstreept dat 3D-printen zijn status als futuristische technologie ontstegen is en nu stevig verankerd is in militaire operaties wereldwijd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00