Belgische maakindustrie: klein maar fijn?

Het Belgische industriële landschap zal er in de toekomst helemaal anders uitzien. Dat zeggen experts in een reactie op de beslissing van de Amerikaanse machinebouwer Caterpillar om zijn fabriek in Gosselies bij Charleroi te sluiten.

Opgemerkt wordt dat de grote industriële projecten in België wellicht nog slechts een beperkte toekomst zullen hebben, maar zal de sector steeds verder evolueren naar het hogere marktsegment, waarbij een grotere toegevoegde waarde wordt aangeboden. Door de sluiting van Caterpillar in Gosselies verdwijnen meer dan tweeduizend banen, maar ook de voorbije decennia verloor de Belgische industrie door herstructureringen en fabriekssluitingen al tienduizenden arbeidsplaatsen. Vijftig jaar geleden werkte één op de drie Belgische arbeidskrachten in de industrie, maar dat was twee jaar geleden tot amper één op tien teruggevallen. Die achteruitgang wordt vooral toegeschreven aan de automatisering en robotisering, waardoor op minder medewerkers beroep gedaan diende te worden om toch een hogere productie te bereiken. Daarnaast kende ook de export een achteruitgang omdat België internationaal marktaandeel verloor, waardoor minder werd geproduceerd.

Gespecialiseerd

Toch merken experts op dat de industrie nooit helemaal uit België zal verdwijnen. Marc Lambotte, topman van sectororganisatie Agoria, benadrukt tegenover Het Laatste Nieuws dat vijftien jaar geleden voorspeld werd dat België helemaal naar een volledig service-gedreven economie zou evolueren, maar inmiddels is gebleken dat de maakindustrie nog altijd een belangrijke positie in de economie zal behouden. Daarbij zou vooral plaats worden gecreëerd voor de organisatie van hoogwaardige en gespecialiseerde processen. Onder meer bedrijven zoals Audi, Van Hool of Sioen spitsen zich in hun Belgische vestigingen toe op de ontwikkeling van gespecialiseerde producten. Gewaarschuwd wordt echter dat de industrie op dit ogenblik nog veel werk biedt aan werknemers met een beperkte opleiding. De vraag naar die profielen zal echter verder blijven afnemen, maar in plaats zal een grote behoefte ontstaan aan hooggekwalificeerde en gespecialiseerde werknemers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20