Belgische luchtvaarttrots Asco valt in Oostenrijks-Zwitserse handen

Asco, de Belgische producent van vliegtuigonderdelen, wordt overgenomen door zijn sectorgenoot Montana Aerospace. Dat bevestigt het Oostenrijks-Zwitserse bedrijf in een persbericht.

Asco uit Zaventem levert onderdelen voor de vliegtuigindustrie, en heeft verscheidene fabrieken in België, Duitsland, de VS en Canada. Het bedrijf, dat is opgericht door de Brusselse familie Boas, is een topleverancier in de luchtvaartindustrie en is goed voor 1.200 werknemers.

In 2018 kondigde topman Christian Boas aan dat het familiebedrijf verkocht werd aan de Amerikaanse luchtvaartgroep Spirit Aerosystems, maar die overname werd onverwacht afgeblazen. Nu heeft de zakenfamilie een nieuwe koper gevonden.

Het gaat om Montana Aerospace, een Oostenrijks bedrijf met zetel in Zwitserland. Ook Montana Aerospace is een leverancier van vliegtuigonderdelen. Een overnameprijs werd niet vrijgegeven.

Consolidatie

Volgens de bedrijven past hun alliantie in een bredere consolidatiebeweging in de luchtvaartsector. Christian Boas zegt in de toelichting dat de bedrijfscultuur bij Montana vergelijkbaar is met die van Asco. “Deel uitmaken van Montana Aerospace geeft Asco en haar joint venture-partners de mogelijkheid om hun internationale positie uit te breiden.”

“We hebben er alle vertrouwen in dat deze transactie voor beide bedrijven een succes zal worden, met nieuwe kansen die ook zullen bijdragen aan een duurzame toekomst en uitbreiding van de bredere aerospace-activiteiten in België en het Vlaamse Gewest.”

Montana, actief met circa 5.000 mensen op 28 locaties, is van plan om “de Asco-vestigingen te integreren in zijn wereldwijde productienetwerk en om het merk Asco verder te versterken.” Ook wordt er bekeken of er “bepaalde centrale functies” van de groep naar België kunnen verhuizen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20