Belgische kmo’s zien gebruik van AI snel toenemen


Key takeaways

  • Belgische kmo’s hebben hun gebruik van AI-technologieën sinds 2021 met 3,2 procentpunten verhoogd tot 12,5 procent in 2023.
  • België overtreft het Europese gemiddelde voor digitale vaardigheden, met name voor geavanceerde vaardigheden.
  • De Belgische overheid richt zich op het verkleinen van de digitale kloof, met een gestage toename van internettoegang.

De digitale transformatie van België vordert snel, met een toegenomen toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in bedrijven. Belgische kmo’s zien het gebruik van AI-technologieën sinds 2021 met 3,2 procentpunten stijgen tot 12,5 procent in 2023. Deze adoptie is nog meer uitgesproken bij grote bedrijven, waar 47,9 procent al gebruik maakt van AI-technologieën, wat het gemiddelde in veel Europese landen overtreft.

Deze ontwikkeling maakt deel uit van een wereldwijde trend naar de integratie van geavanceerde digitale technologieën, zoals Big Data, die door 35,5 procent van de Belgische bedrijven wordt gebruikt om hun internationale concurrentiepositie te verbeteren. Ondanks de geboekte vooruitgang vormen het gebrek aan interne expertise, de hoge kosten, de incompatibiliteit met bestaande systemen en de beperkte beschikbaarheid van gegevens obstakels voor een breder gebruik van AI.

Trends en uitdagingen

De bedrijfsgrootte speelt een belangrijke rol in deze adoptie, waarbij grotere bedrijven aanzienlijk meer geneigd zijn om AI te integreren dan kleinere bedrijven. Digitale intensiteit, gemeten aan de hand van het gebruik van twaalf sleuteltechnologieën, toont een sterke correlatie tussen bedrijfsgrootte en hun inzet voor digitaal. Kleine bedrijven hebben een lage tot gemiddelde digitale intensiteit (62,6 procent), terwijl grote bedrijven een hoge tot zeer hoge intensiteit hebben (93,6 procent).

De Belgische overheid richt zich op het verkleinen van de digitale kloof, met een gestage toename van internettoegang. België overtreft het Europese gemiddelde op het vlak van digitale vaardigheden, in het bijzonder geavanceerde vaardigheden.

De rol van de overheid en hardnekkige uitdagingen

Desalniettemin zijn er obstakels bij de implementatie van glasvezel en 5G-technologie, waarbij België achterblijft ten opzichte van zijn buurlanden. Het nationale digitale programma streeft naar een glasvezeldekking van 50 procent van de woningen tegen eind 2025.

De volgende editie van het Belgian Digital Economy Overview zal focussen op kwantumtechnologieën en hun potentiële impact op de Belgische digitale economie. Investeringen in gespecialiseerde vaardigheden en publiek-private financiering zullen helpen om de positie van België in dit strategische gebied te versterken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.