Het dagelijks leven wordt in sneltempo duurder. Het inflatiecijfer voor februari klokt af op 8,04 procent, meldt Statbel. Het statistiekenbureau heeft zo’n stijging van het algemene prijspeil niet meer gezien sinds maart 1983. De roep om compenserende belastingsverlagingen klinkt luider.
Het is geen geheim dat de stijgende energieprijzen de belangrijkste boosdoener zijn van de uit de pan rijzende inflatie. Aardgas is maar liefst 138 procent duurder dan een jaar geleden, elektriciteit 73 procent en de prijzen aan de pomp zowat 26 procent.
Splinindex overschreden
Maar ook als je de energieproducten wegfiltert, lopen de prijsstijgingen op. De inflatie zonder energie is gestegen tot 3,28 procent, net zoals de zogeheten kerninflatie (zonder energie en onbewerkte voeding). Dat is ver boven het “ideale” inflatiepercentage van om en bij 2 procent waar de Europese Centrale Bank op mikt.
Als je de maand februari met januari vergelijkt, dan waren de producten met het grootste verhogende effect motorbrandstoffen, elektriciteit, alcoholische dranken, groenten, fruit, huisbrandolie, bloemen en planten en vis en zeevruchten. Aardgas had, ondanks de peperdure prijs, een verlagend effect op de index, omdat de prijs voorheen nog hoger was. De prijs voor aardgas is met 3,1 procent gedaald tegenover januari.
Er is een compensatie op komst voor wie een uitkering krijgt of bij de overheid werkt. De spilindex, het referentiecijfer voor de ambtenarenlonen en sociale uitkeringen, werd overschreden. Dat betekent concreet dat de uitkeringen in maart met 2 procent stijgen, net zoals de ambtenarenlonen een maand later.
Naar 2 euro per liter aan de pomp?
Het einde van de oplopende inflatie is niet meteen in zicht. De oorlog in Oekraïne stuwde de gasprijzen op de internationale markten in een eerste reactie fors hoger. Vandaag is er een afkoeling, maar de referentieprijs op de Nederlandse groothandelsmarkt ligt nog steeds 7 procent hoger dan woensdag.
Aan de pomp worden de brandstofprijzen morgen weer duurder, meldt de Fod Economie:
- Voor een liter diesel stijgt de maximumprijs met 8,1 cent tot 1,927 euro, het hoogste peil ooit.
- Een liter benzine 95 kost vanaf morgen maximaal 1,869 euro, een toename met 7 cent.
- Voor benzine 98 komt de symbolische kaap van 2 euro per liter heel dichtbij: de maximumprijs stijgt tot 1,977 euro per liter.
Mobiliteitsorganisatie Touring vraagt aan de federale regering om, naar analogie met de BTW-verlaging voor elektriciteit, meteen in te grijpen en de accijnzen te verlagen. “Top de accijnzen af wanneer de literprijs boven 1,70 euro per liter stijgt”, stelt Touring voor, dat daarvoor recent een petitie heeft opgestart.