Belgische inflatie is niets vergeleken met die van Turkije: het leven aldaar is ruim 70 procent duurder geworden

De Turkse inflatie kwam in mei uit op maar liefst 73,5 procent (op jaarbasis). Dat is acht keer meer dan de geldontwaarding in ons land.

Net zoals in veel andere landen rijgt de inflatie in Turkije de records aan elkaar. Maar bijna nergens anders in de wereld is de levensduurte vorige maand zo fors toegenomen als in het transcontinentale land. Het Turkse inflatiecijfer kwam uit op een verpletterende 73,5 procent, het hoogste niveau in 23 jaar. De geldontwaarding in België – 8,97 procent – verbleekt in vergelijking met dat cijfer.

Voedselprijzen bijna verdubbeld

Uit de cijfers van het Turkse statistiekbureau blijkt dat de voedselprijzen in Turkije met maar liefst 91,6 procent zijn gestegen. Ook de vervoerskosten zitten fors in de lift. Er is op dat vlak sprake van een prijstoename met een slordige 107,6 procent.

Opmerkelijk: volgens de oppositie en verscheidene economen ligt het inflatiecijfer in de realiteit nog hoger. Zij beschuldigen het Turkse statistiekbureau ervan de stijging van de consumptieprijzen bewust te onderschatten, omdat er binnen een jaar verkiezingen zijn in het land.

Ongewijzigde rente

Ondanks de fors opgelopen inflatie blijft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zich kanten tegen renteverhogingen. “Zij die ons een verband trachten op te leggen tussen de referentierente en de inflatie zijn analfabeten ofwel verraders”, zie Erdogan vorige maand. De Turkse centrale bank heeft de afgelopen vijf maanden de rente ongewijzigd gelaten, na meerdere verlagingen in 2021. De Turkse rente bedraagt momenteel 14 procent.

Elders in de wereld bekampen de centrale banken de inflatie net met renteverhogingen. Zo heeft de Federal Reserve dit jaar de rente al twee keer opgetrokken. Tijdens de jongste vergadering werd er zelfs beslist om die te verhogen met 50 basispunten, wat een verdubbeling was van de “gebruikelijke” verhoging. De Bank of England heeft vorige maand al voor de vierde keer op rij de rente naar boven bijgesteld.

De Europese Centrale Bank (ECB) loopt nog een beetje achter. Al is het meer dan waarschijnlijk dat Christine Lagarde, de voorzitter van de toezichthouder, in juli ook een verhoging zal aankondigen. Intussen gaan er binnen de centrale bank stemmen op om het voorbeeld van de Fed te volgen, en dus ook de rente met 50 basispunten op te trekken.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.