Uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel blijkt dat de Belgische inflatie deze maand uitkomt op 6,62 procent, tegenover nog 8,05 procent in januari. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, stijgt daarentegen lichtjes.
Inflatie daalt fors tot 6,6 procent, maar er is ook een keerzijde
Waarom is dit belangrijk?
De inflatie is vorig jaar fors de hoogte ingeschoten als gevolg van de hoge energieprijzen. Sinds het najaar verliest de geldontwaarding aan kracht doordat de gas- en elektriciteitsprijzen afzwakken. Maar nu spelen de zogenaamde tweede-ronde-effecten, waardoor de zogeheten kerninflatie wel nog stijgt.In het nieuws: De Belgische inflatie is gedaald van 8,05 procent in januari tot 6,62 procent deze maand. Op het hoogtepunt vorig jaar (in oktober) bedroeg het inflatiecijfer nog 12,27 procent.
- Net zoals vorige maand hebben we de dalende inflatie te danken aan de afgezwakte energieprijzen. De energie-inflatie bedroeg in februari -7,93 procent (op jaarbasis). Er is dus sprake van lagere energieprijzen tegenover een jaar geleden. In januari waren de prijzen nog lichtjes gestegen met 5,21 procent en in december was er sprake van een stijging met 32,88 procent.
- Voor elektriciteit bedraagt de inflatie (op jaarbasis) momenteel -16 procent, tegenover 2,8 procent vorige maand en 35,5 procent in december.
- Voor aardgas zakt de inflatie van -7,1 procent vorige maand naar -30,8 procent deze maand. In december bedroeg die nog 73,1 procent.
- In vergelijking met vorige maand dalen de aardgasprijzen met 27,8 procent en de elektriciteitsprijzen met 16,2 procent.
Kerninflatie blijft stijgen
Keerzijde: Er is ook minder goed nieuws: de kerninflatie blijft (lichtjes) stijgen.
- De kerninflatie komt deze maand uit uit op 8,28 procent, tegenover 8,05 procent in januari en 7,34 procent in december. Dat is voornamelijk het gevolg van de sterk gestegen prijzen van bewerkte voeding en diensten.
- Voeding is 16,2 procent duurder geworden in vergelijking met vorig jaar. In januari was er sprake van een inflatie van 15,59 procent.
- De inflatie voor de diensten is gestegen van 6,56 procent in januari naar 6,96 procent in februari.
Vooruitblik: Het Federaal Planbureau verwacht dat de inflatie dit jaar gemiddeld 4,5 procent zal bedragen. Voor 2024 gaat de overheidsdenktank uit van een inflatie van 2,9 procent.
(evb)