De Belgische evenementensector vraagt aan de overheid een bijkomende steun om tot 2021 het hoofd boven water te kunnen houden. Daar hangen volgens de sector 29.020 permanente jobs vanaf. Consultancybedrijf Deloitte heeft op vraag van de Belgische eventsector berekend hoeveel geld er nodig is om de branche te redden. In totaal zou het om maar liefst 777 miljoen euro gaan.
De Belgische evenementensector zit in bijzonder slechte papieren door de coronacrisis. In maart moest de sector al haar activiteiten stopzetten. Vandaag kan de evenementensector nog steeds niet op volle toeren draaien. Wel gaf Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) onlangs groen licht voor versoepelingen.
Insiders vrezen dat de sector het nog zwaar te verduren zal krijgen. Eerder raakte al bekend dat de concertzaal Ancienne Belgique de samenwerking met meer dan 200 externe medewerkers stop moest zetten en dat de Roma sowieso nog heel 2020 gesloten blijft. De kans zit er dik in dat er nog meer vliegen zullen vallen.
777 miljoen euro, meer dan 2.000 bedrijven
Daarom bestelde de evenementensector een onderzoek bij consultancybedrijf Deloitte. Die berekende dat er maar liefst 777 miljoen euro nodig is opdat bedrijven in de Belgische eventsector hun activiteiten kunnen voortzetten in de toekomst.
Deloitte nam 2.274 bedrijven onder de loep. Die zijn actief in de volgende subsectoren:
- organisatoren
- locaties
- technische leveranciers (podia, geluid, video en belichting)
- niet-technische leveranciers (meubilair, bloemen en planten)
- catering
- artiesten
- freelancers
- people bedrijven (hostessen, bediening en stagehands)
Deze 2.274 bedrijven draaien samen een omzet van 5,8 miljard euro en stellen 29.020 mensen tewerk, exclusief freelancers, uitzendkrachten, flexi-jobs en studentenjobs.
‘Groter publiek’
‘Met de tweede golf, de aangescherpte sanitaire maatregelen en het uitblijven van perspectief wordt onze sector de facto geconfronteerd met een langdurige lockdown’, zegt Emile de Cartier, voorzitter van de koepelorganisatie Confederation Events, in de kranten van De Persgroep. ‘Door de onzekere evolutie van het virus zal de evenementensector pas in 2021 kunnen herstellen.’
‘De sector wordt geconfronteerd met een drastische omzetdaling door de opschorting van de activiteiten gedurende nu reeds een half jaar. Hoewel we als sector op zoek gaan naar creatieve en innovatieve mogelijkheden om veilige en gezonde live evenementen te organiseren, maakt de maximale opkomstmaatregel het economisch onmogelijk om te opereren. De economische levensvatbaarheid van onze bedrijven zal pas gegarandeerd zijn als evenementen voor een groter publiek kunnen worden georganiseerd.’