Belgische economie verkeert in onzekerheid door Amerikaanse tarieven


Key takeaways

  • De Belgische economie kampt met onzekerheid door Amerikaanse tarieven en wereldwijde zorgen.
  • Twee derde van de Vlaamse bedrijven heeft een negatieve kijk op de huidige economische situatie.
  • Energie-intensieve sectoren, zoals de chemische industrie, worden het hardst getroffen door de onzekerheid.

De Belgische economie wordt geconfronteerd met toenemende onzekerheid als gevolg van de voorgestelde Amerikaanse tarieven op Europese producten, onder leiding van president Donald Trump. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, waarschuwt voor een mogelijk verlies van 2 procent van het bruto binnenlands product (BBP) van België. Dit verlies komt neer op een schade van 12 miljard euro.

Deze bezorgdheid weerspiegelt een breder economisch klimaat van onzekerheid. Twee derde van de Vlaamse bedrijven die door Voka werden bevraagd, hebben een negatieve kijk op de huidige situatie. Deze omstandigheden hebben geleid tot een afname van investeringsplannen en zelfs overwegingen om herstructureringen door te voeren.

Specifieke sectoren zwaar getroffen

Energie-intensieve sectoren, zoals de chemische industrie, worden bijzonder getroffen door de onzekere situatie. Ongeveer de helft van de bedrijven in deze sectoren voorziet personeelsinkrimpingen in de komende zes maanden. Bovendien beschouwt slechts een kwart van de bedrijven België nog als een aantrekkelijke locatie voor investeringen.

Voka CEO Hans Maertens benadrukte de toenemende moeilijkheden voor Belgische bedrijven. Hij drong er bij de Europese, federale en Vlaamse regeringen op aan om gezamenlijk beleid te ontwikkelen dat het concurrentievermogen en de productiviteit versterkt.

Overheidsmaatregelen

Hoewel zes van de tien ondervraagde bedrijven potentieel zien in de hervormingsplannen van de nieuwe federale regering, is de helft van de bedrijven van mening dat deze maatregelen wellicht onvoldoende zullen zijn om de begrotingsproblemen van België op te lossen. De regering heeft als doel het concurrentievermogen te verbeteren door bijvoorbeeld de arbeidskosten te verlagen.

Het recente EU-plan voor productiviteitsherstel, bekend als de Clean Industrial Deal, kreeg een gemengde ontvangst. Hoewel bedrijfsleiders de urgentie van de Europese Commissie waardeerden tijdens de lancering in Antwerpen, vonden ze de plannen te vaag en onvoldoende concreet.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.