Belgische chemiesector luidt alarmbel na rampzalige cijfers: “Jobs en investeringen in gevaar”

Belgische chemiesector luidt alarmbel na rampzalige cijfers: “Jobs en investeringen in gevaar”
Thana Prasongsin via Getty Images

Het gaat al een tijdje zeer slecht met de Belgische chemie- en pharma-industrie. De productie daalt en bedrijven moeten sluiten. Sectorfederatie Essenscia bevestigt de berichten van de afgelopen maanden nu met de harde cijfers en roept op tot een ommekeer.

In het nieuws: Essenscia publiceert de economische jaarcijfers van 2023, en die zien er slecht uit.

  • De bezettingsgraad van de productiecapaciteit zakte naar 65 procent, wat het laagste niveau ooit is. Door een gebrek aan werk zagen chemische bedrijven zich genoodzaakt om werknemers naar huis te sturen, bleek al eerder.
  • Daardoor daalde ook de omzet van de sector, met 14 procent. Ter vergelijking: het gemiddelde in de Belgische industrie lag op 5,5 procent. Concreet gaat het om een verlies van bijna 12,5 miljard euro.
  • Ook de export nam af met 18 procent. Wel merkt Essenscia op dat de chemie en life sciences-sector de grootste exportsector van België blijft, met een derde van de totale export.
  • Tot slot ging de jobcreatie in de sector erop vooruit, met 360 extra jobs. Daarbij wordt het jobverlies in de chemie- en kunststofsector gecompenseerd door meer werk in de pharma en biotech.

“Concurrentiekracht zou verkiezingsthema moeten zijn”

Om te volgen: De sectorfederatie roept de politiek op tot actie.

  • Voorzitter Hans Casier komt met een krachtige boodschap: “Dit zijn cijfers waar je niet vrolijk van wordt. Maar het verhaal erachter is vooral dat op termijn jobs en investeringen in gevaar zijn, en dat bedrijven momenteel de business case missen om in ons land de noodzakelijke investeringen te doen voor de energie- en klimaattransitie en de omschakeling naar een circulaire economie.”
  • En ook: “In de verkiezingscampagnes gaat het nu vooral over koopkracht, terwijl het veel meer over de concurrentiekracht van onze industrie zou moeten gaan. Want daar komt de welvaart en de koopkracht vandaan.”
  • Gedelegeerd bestuurder van Essenscia Yves Verschueren roept daarom op tot een Industrial Deal op alle politieke niveaus, “die de energie- en loonkosten aanpakt, regelgeving stroomlijnt en een doeltreffend antwoord biedt op de grootschalige economische steunpakketten in andere landen.”
    • “Alleen zo kunnen we jobs hier houden en vermijden dat we voor heel wat essentiële materialen en producten te afhankelijk worden van andere regio’s.”, meent hij.
  • Het is iets waar ook premier Alexander De Croo (Open Vld) op aandringt. In september 2023 organiseerde hij al een speciale Europese top over chemie, vandaag heeft hij de EU-leiders bijeengeroepen om te praten over de industrie. De Croo wil het probleem vooral op dat beleidsniveau aanpakken en stelt zich vragen bij de hoge nationale subsidies die Frankrijk en Duitsland geven.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.