België zit opgescheept met massa aan diepvriesfrieten

De Belgische aardappelsector kreunt onder de coronacrisis. Ons land is wereldkampioen in de export van diepvriesaardappelen, maar die uitvoer valt abrupt terug.

De diepvriesmagazijnen bij de Belgische producenten liggen bomvol frieten en veel fabrieken liggen bijna helemaal stil. ‘We schatten dat er nu nog 2 miljoen ton aardappelen klaarligt in ons land, maar die raken wellicht nooit opgesoupeerd’, zegt Romain Cools van secorfederatie Belgapom in de krant De Morgen.

Nochtans had de sector een kleine maand geleden nog hoop dat het niet dramatisch zou worden. In verschillende Europese landen hamsterden consumenten frieten in de supermarkt. ‘Maar dat bleek een tijdelijk effect’, stelt de federatie van aardappelverwerkende bedrijven in de krant De Tijd. ‘De verkoopt in de supermarkt daalt nu. Het hamsteren is voorbij.’

Verliesjaar

De crisis treft de hele keten, van boer tot aardappelverwerkend bedrijf. Bij de aardappelboeren zal er volgens Belgapom naar schatting 1 miljoen ton aardappelen onverkoopbaar zijn. Intussen proberen aardappelverwerkers om de contracten voor de nieuwe teelt stop te zetten. Daardoor dreigen de landbouwers 200 miljoen euro aan inkomsten te verliezen.

Ook voor de verwerkers, zoals Clarebout Potatoes, Agristo en McCain, dreigt 2020 een verliesjaar te worden. De export is zoals gezegd ingestort door de coronacrisis, omdat de horeca op veel plaatsen gesloten is. Ook de afgelastingen van grote sportevenementen en festivals helpen de zaak niet. ‘Het wordt een rood jaar voor de hele sector’, besluit Romain Cools.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20