België wil niet mee in het vaccin-oorlogje van Ursula Von der Leyen

  • Ursula Von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft iets goed te maken. De Europese Unie liep de afgelopen weken immense imagoschade op omdat ze er niet in slaagde op een deftige manier de vaccinatie op snelheid te krijgen.
  • Alles heeft te maken met de krenterige manier waarop Von der Leyen de onderhandelingen met de producenten van de vaccins aanpakte. Die kregen veel royalere contracten van de VS, de UK en zeker Israël. Het gevolg is dat de EU achteraan de rij staat.
  • Zeker met AstraZeneca vecht Von der Leyen nu een oorlogje uit: ze wil een exportverbod op de vaccins die de producent in Leiden maakt, maar die ook naar de UK vloeien. Tot nu toe vertrokken vanuit Nederland al 10 miljoen vaccins richting de UK. Vanuit de UK zelf, waar de twee fabrieken van AstraZeneca staan, is nog geen enkel vaccin richting EU gekomen.
  • En ondertussen gooit Boris Johnson, de Britse premier, hoge ogen met zijn erg succesvolle vaccinatiecampagne, die helemaal onder stoom zit: meteen een extra vernedering voor de EU. De Brexit blijkt zo voor Johnson meteen vruchten af te werpen. Maar de Britse premier begrijpt goed het gevaar van Von der Leyen haar plannen. Hij hing deze week al aan de lijn met Angela Merkel en Emmanuel Macron, om toch te proberen dat uitvoerverbod van de EU tegen te houden.
  • En ook Alexander De Croo (Open Vld) kreeg een telefoontje, net als Mark Rutten in Nederland, zo weet De Standaard. België heeft namelijk verschillende productiesites op haar grondgebied, niet in het minst die van Pfizer in Puurs. Maar in Seneffe staat ook een fabriek van AstraZeneca. Ook Nederland is een farmaland, met productiesites. Johnson liet niet na erop te wijzen dat je die status niet kan handhaven als er plots geen zekerheid meer zou zijn over een uitvoer van productie.
  • Om die reden is België toch voorzichtig. Daar zijn er minder problemen dat AstraZeneca wordt aangepakt: dat bedrijf heeft systematisch zijn beloofde productietargets voor de EU niet gehaald. Maar Pfizer is een ander verhaal: die komen netjes hun contract met de EU na. Het zou dus toch bijzonder straf zijn om ook hen met een uitvoerverbod te gaan treffen.
  • Eind deze week is er een virtuele top van de EU, daarop moet men de knoop doorhakken. Maar de druk van een aantal grote landen – waaronder Spanje, Italië en Frankrijk – om aan AstraZeneca een ferme tik uit te delen, is alvast zeer hoog. Dat zou het vertrouwen in de EU bij de boze burgers wat moeten herstellen. Maar tegelijk is er de schade ten opzichte van de sector, die dan weer dreigt op te lopen.

Lees ook:

Meer