België werpt zich op als een cruciaal energieleverancier voor grote buurlanden

Geen enkele lidstaat van de Europese Unie heeft zijn buurlanden een grotere assisentie verleend in de energievoorziening dan België. Het land vervulde immers een sleutelrol in de energieleveringen aan zijn grote buurlanden Frankrijk en Duitsland. België wierp zich daarbij op als de grootste elektriciteitsleverancier van Frankrijk en bleek tegelijkertijd ook voor de leveringen van aardgas aan Duitsland het belangrijkste doorvoerland.

Waarom is dit belangrijk?

België heeft zijn buurlanden Frankrijk en Duitsland vorig jaar geholpen hun energieproblemen te overwinnen. Dat heeft Tinne Van der Straeten, Belgisch minister van Energie, gezegd. De minister merkt daarbij op dat haar land dankzij zijn unieke ligging en sterke interconnecties tot een sterke solidariteit met zijn buurlanden in staat is.

Ommekeer: Frankrijk wierp zich in Europa in het verleden op als de grootse exporteur van elektriciteit, maar moest vorig jaar aan een groot deel van zijn arsenaal kernreactoren onderhoudswerkzaamheden doorvoeren.

  • Tegelijkertijd werd het land geconfronteerd met een zware droogte, waardoor de productie van de Franse waterkrachtcentrales een sterke terugval kende. Hierdoor leed de Franse elektriciteitsvoorziening aan een belangrijk tekort en moesten er grote voorraden elektriciteit worden
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer