België stuurt militairen naar NAVO-oostflank

België stuurt 150 militairen naar Litouwen, waar ze deel zullen uitmaken van een NAVO-gevechtsgroep in het kader van de bescherming van de NAVO-oostflank. Het gros van de troepen vertrok woensdag, de rest volgt volgende week.

Woensdag vertrok vanop de militaire luchthaven van Melsbroek een Fokker F100 van de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Trade Air. Aan boord: 80 Belgische militairen van de Ardense Jagers, Militaire Politie, het 29e Bataljon Logistiek en de medische component. De militairen vliegen richting Litouwen, waar ze op de NAVO-basis van Rukla zullen worden gestationeerd.

Vijfde compagnie

Daar zijn al vier compagnieën (legereenheden met 100 tot 250 soldaten) aanwezig: een Duitse (Duitsland heeft de leiding over de missie in Litouwen), een Nederlandse, een Tsjechische en een Noorse compagnie. België levert dus een vijfde eenheid, terwijl ook Luxemburg enkele militairen ter plekke heeft.

Het doel van de eFP (enhanced Forward Presence) is het installeren van militaire aanwezigheid aan de NAVO-oostflank. Oorspronkelijk waren er vier battlegroups, in Polen en in elk van de Baltische staten. Sinds de Russische invasie van Oekraïne kwamen er vier extra gevechtsgroepen bij, in Slowakije, Roemenië, Bulgarije en Hongarije.

Eerste buitenlandse missie

De Belgische 150-koppige compagnie zal zes maanden in Litouwen verblijven. Sinds vorige week waren al enkele militairen ter plekke om de opbouw voor de Belgische vertrekken in goede banen te leiden. Op 7 augustus vertrok een schip met de voertuigen en het materiaal van de militairen, en op 10 augustus vertrokken de eerste 80 soldaten. Uiterlijk volgende week vliegt een tweede vlucht, met aan boord de rest van de compagnie. Voor veel militairen is het de eerste buitenlandse missie, en meteen voor lange tijd.

Hoewel het primaire doel van de missie is om aanwezig te zijn aan de oostflank, en daarmee een ontradende boodschap te sturen naar Rusland (val niet aan, of anders…), is ook de samenwerking tussen NAVO-troepen uit verschillende landen bijzonder leerzaam voor de militairen. Het is ondertussen de zesde keer dat België deelneemt aan de eFP-missie in Oost-Europa.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20