Key takeaways
- België bekleedt een 24ste positie op het gebied van wereldwijde innovatie.
- Zwitserland is al 14 jaar het meest innovatieve land ter wereld.
- India, Moldavië en Vietnam zijn opkomende innovatie-overtreders, die de verwachtingen op basis van hun ontwikkelingsniveau overtreffen.
- De technologische vooruitgang blijft achter bij groene technologieën, vooral wat betreft het energieverbruik van supercomputers.
De Global Innovation Index (GII) 2024, uitgebracht door de World Intellectual Property Organization, analyseert de innovatieprestaties van 133 economieën. Het rapport van dit jaar benadrukt een verschuiving in leiderschap op het gebied van wereldwijde innovatie met opkomende economieën die traditionele koplopers uitdagen.
De GII beoordeelt elke economie op zeven belangrijke innovatiepijlers, die in totaal 78 indicatoren omvatten. Deze pijlers zijn: instellingen en organisaties (regelgeving en beleid), human capital & onderzoek, infrastructuur, zakelijke geavanceerdheid, marktvolwassenheid, kennis & technologische innovatie, en creatieve output (handelsmerkapplicaties en merkwaarde).
De leiders
De totale GII-score wordt verkregen door het gemiddelde te nemen van de scores die zijn behaald op deze zeven pijlers. Zwitserland heeft de afgelopen 14 jaar consequent de toppositie ingenomen als het meest innovatieve land ter wereld. De Verenigde Staten behaalden dit jaar de derde plaats op de ranglijst. Hoewel de VS uitblonken in Market Sophistication (eerste plaats) en Business Sophistication (tweede plaats), kregen ze een lagere plaats in Infrastructure (30e plaats) wat een invloed had op hun algemene score.
Nieuwkomers om in de gaten te houden
Een opmerkelijke trend die in de GII van dit jaar naar voren komt, is de opkomst van landen die beter presteren dan verwacht op basis van hun ontwikkelingsniveau. India, Moldavië en Vietnam staan bovenaan deze lijst en hebben sinds 2011 consistent beter gepresteerd.
Mondiale innovatietrends
De GII 2024 werpt ook licht op de huidige staat van wereldwijde innovatie. Belangrijke observaties zijn onder andere: technologische vooruitgang die achterblijft in groene technologieën, met name wat betreft het energieverbruik van supercomputers; toegenomen toepassing van 5G, robotica en elektrische voertuigen; en gemengde sociaaleconomische vooruitgang onder invloed van de COVID-19-pandemie, met armoedeniveaus die hoger liggen dan in 2018 en een levensverwachting die op het niveau van 2015 blijft.
België en de buurlanden
België staat momenteel op de 24ste plaats in de ranking van de meest innovatieve landen ter wereld, wat de inspanningen van ons land op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en technologische vooruitgang weergeeft. In vergelijking met onze directe buren presteert België lager; het Verenigd Koninkrijk staat op de 5de plaats, Nederland op de 8ste, Duitsland op de 9de, Frankrijk op de 12de en het Groot-Hertogdom Luxemburg op de 20ste plaats. Deze rangschikking benadrukt de competitieve omgeving waarin ons land zich bevindt en kan een aanzet geven voor verdere ontwikkelingen en investeringen in de innovatiesector.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!