België op zijn best in Dubai

Fantastisch! Hoera! Het is niet te geloven met welke scherpzinnigheid en creativiteit België zijn plaats in de wereld opneemt tijdens de wereldtentoonstelling in Dubai. Je merkt onmiddellijk hoe essentieel we als land zijn bij de productie van de corona vaccins, hoe avant-garde onze universiteiten aan wetenschappelijk onderzoek doen, hoe goed we oplossingen verzinnen voor de ecologische wereldproblemen, welk prachtig erfgoed een bezoek aan ons land waard is.

Dan zwijgen we nog over onze wereldtophaven of over het feit dat we als enig land ter wereld op regelmatige basis verder kunnen zonder regering . De meesten onder ons merken het zelfs niet of we al dan niet een regering hebben. Geen wonder dat EU en NATO ons land als hoofdkwartier kozen. Een genialer zelfredzaam volk is nergens anders te vinden. Daarover willen we met plezier op een wereldforum getuigen.

Eén zaak moet zonder ironie benadrukt worden: de prachtige architectuur van het paviljoen verdiende beter! 

Geen KULeuven, imec, windenergie, etc

Deze impressionante buitenkant zet de bezoeker even op het verkeerde been want binnen hebben we geen Pfizer of Janssen Pharmaceutica nodig om onze bezorgdheid én onze oplossing gedreven inspanningen rond de pandemie aan te tonen. Geen KULeuven, UGent, UA of VUB, zelfs geen Universiteit Hasselt of Universiteit van Vlaanderen, Geen geothermie van VITO of nanotechnologie van imec, geen dredging , geen windenergie of andere intelligente symbiose met de zee via het werk van DEME of JANDENUL. Geen fotografie of schilderijen rond ons rijk erfgoed of werk van onze moderne toppers zoals Luc Tuymans en collega’s. Geen hulp nodig van state-of-the-art beeldkunstenaars zoals Adil&Bilall of Ivo Van Hove. Zelfs geen nood aan onze  influencers/sport-wereldsterren met miljoenen volgelingen genre Nafi Thiam, Nina Derwael, Romelu Lukaku, Kevin De  Bruyne, Thibaut Courtois of Wout van Aert. Allemaal fait divers die niet passen in het visitekaartje welke we, met trots, aan de wereld willen afleveren. Wij beschikken over meer inspiratie dan dat. Gewoon briljant is de content aanpak van het Belgisch paviljoen in de Emiraten.

Het ultieme symbool werd gevonden in Professor Gobelijn en zijn universele assistenten Jommeke en Filiberke. Suske en Wiske mogen ook een handje toesteken. Geef toe een genialere metafoor voor wat er in ons land gebeurt op intellectueel wereldvlak viel er echt niet te bedenken. Professor Gobelijn op zijn eentje lost al meer dan 60 jaar alle problemen van de mensheid op: van haargroeimiddelen tot ecologisch vliegende bollen voor CO2-loos luchtverkeer. Als hij dan hulp krijgt van professor Barabas wat kan er dan nog verkeerd gaan met de branding van België? 

“Made in Belgium”

Gelukkig kan reporter Kuifje dit bijzonder wereldnieuws delen met een toplaag Dubaibezoekers . Zij zijn op zoek  naar een zinvolle toekomst en naar briljante studenten van top universiteiten, naar schitterende KMO’s/start-ups en/of grote bedrijven om daar aan te werken. Maar ach tenslotte zijn het toch maar vooral bedrijfsleiders, industriëlen en de betere kapitaalkrachtigen die in Dubai op de wereldtentoonstelling passeren op zoek naar een investeringskans of een geniaal toekomstgericht idee. 

Na zo een formidabele ervaring kan elke bezoeker  bekomen bij een zakje friet en een frisse pint. Een pralientje mag ook niet ontbreken maar na de veroordeling van Godiva in de USA voor het valselijk claimen van “made in Belgium” zou ik met dit laatste toch maar voorzichtig zijn. Stel u voor dat één of andere onverlaat het in zijn hoofd krijgt om de ecologische footprint van de echt in België gemaakte chocoladeproducten te gaan berekenen?

BELEXPO moet voor  Dubai2020 een onwaarschijnlijk visionaire intendant hebben gehad. Die verdient op zijn minst een Baron-nominatie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20