België zal zich allicht moeten onthouden bij een stemming over de nieuwe Europese begrotingsregels. De regering raakt voorlopig niet aan een gemeenschappelijk standpunt. Het is een pijnlijk verhaal voor minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v), die afgelopen weekend de regels opgetogen voorstelde.
In het nieuws: De 27 lidstaten bespreken in het Comité van Permanente Vertegenwoordigers, Coreper, de nieuwe begrotingsregels.
- De bedoeling is dat elk land tijdens het Coreper-comité volgende week aangeeft wat zijn standpunt is hierover. De Belgische regering heeft echter een probleem: de groenen en socialisten zijn niet te spreken over het strengere toezicht van de EU. Er is geen eenduidig standpunt binnen Vivaldi.
- Daardoor is het mogelijk dat België zich zal moeten onthouden. Het zou een klap zijn voor Van Peteghem, die dit weekend nog het finale akkoord sloot over de nieuwe regels. “Een gebalanceerde deal”, noemde hij het, maar tegelijk is het voor België een haast onmogelijke oefening. Er zou 27 miljard euro bespaard moeten worden op 7 jaar.
- De Belgische regering diende namelijk een begroting in met een tekort van 4,9 procent voor volgend jaar. De EU wil dat elk land onder de 3 procent uitkomt, en verwacht een meerjarenplan om dit weg te werken. En dat terwijl extra uitgaven voor bijvoorbeeld pensioenen en defensie zich opdringen.
- Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) spaarde dinsdag zijn kritiek op de Europese plannen niet: volgens hem is de besparingsoefening een “synoniem voor een terugkeer naar het besparingsbeleid in Europa”. De PS moet dan ook de strijd aangaan met de PVDA-PTB, die zich verzet tegen het Europees beleid en zo de PS dwingt om in de regering tegengas te geven.
Positieve perceptie
Uitgezoomd: Komt België weg met onthouding?
- Onder Europese ambtenaren was er een positief beeld over België ontstaan: eentje van dealmakers. Onder het Europees voorzitterschap slaagden de Belgen er in om akkoorden te bereiken. Niet alleen de begrotingsregels, maar ook het Europese migratiebeleid werd gefinaliseerd door ons land.
- Bovendien benadrukken beleidsmakers tegenover De Tijd dat de stemming in Coreper minder formeel is dan de stemmingen die nog moeten volgen. De onthouding van België kan relatief subtiel passeren. De positieve perceptie binnen Europa zal dus vermoedelijk nog wel overeind blijven.
- Na Coreper volgt er nog een stemming in de Commissie Economische Zaken van het Europees Parlement. Vervolgens vinden er formelere stemmingen plaats in de Europese Raad en het voltallige Parlement.
- Als alle stemmingen goed verlopen, zullen de nationale begrotingen die vanaf 20 september worden ingediend, moeten voldoen aan de nieuwe regels.