België lanceert als eerste land ter wereld een verzekering gewaarborgd inkomen voor ex-kankerpatiënten

De Belgische verzekeringssector kan uitpakken met een wereldprimeur. Ex-kankerpatiënten kunnen vanaf 1 februari 2022 een verzekering gewaarborgd inkomen afsluiten.

Sinds 1 februari 2020 bestaat er een recht om vergeten te worden voor de schuldsaldoverzekering. Dat betekent dat de verzekeraar tien jaar na het einde van een succesvolle kankerbehandeling geen rekening meer mag houden met die kanker. ‘De verzekeraar mag zich dus niet langer op de kanker beroepen om de verzekeringsaanvraag te weigeren, de kankeraandoening uit te sluiten van de verzekeringsdekking of een bijpremie aan te rekenen’, verduidelijkt Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, in een persbericht weten.

Uitbreiding recht om vergeten te worden

Vanaf volgend jaar breidt de sector dat recht van ex-kankerpatiënten uit tot de verzekering gewaarborgd inkomen. Veel zelfstandigen vallen terug op die verzekering wanneer ze plots hun activiteiten moeten staken door ziekte of een ongeval. De uitbreiding is dus zeker een welgekomen geschenk voor hen.

België is het eerste land in de wereld dat een recht op vergeten invoert voor de verzekering gewaarborgd inkomen. ‘In het regeerakkoord was er opgenomen dat we het recht om vergeten te worden in de verzekeringssector zouden uitbreiden’, laat Eva De Bleeker (Open Vld, staatssecretaris voor Consumentenbescherming) weten. ‘Met de nieuwe gedragscode die de sector nu invoert, zetten we een belangrijke stap vooruit in die richting. Dit gaat voor veel mensen die met kanker te maken hebben gehad een wezenlijk verschil maken, in het bijzonder voor de zelfstandigen onder hen.’

Assuralia merkt wel op dat de verzekeringnemer nog steeds de ziekte moeten vermelden bij het aanvragen van de verzekering gewaarborgd inkomen.

Lees ook:

Meer