België krijgt 68 miljoen euro om sociale impact klimaattransitie op te vangen (om te beginnen)

Van de 7,5 miljard euro dat aanvankelijk in de pot van het Rechtvaardig Transitiefonds zit heeft België recht op 68 miljoen. De grootste begunstigde van het fonds is Polen, dat zo’n 2 miljard euro mag verwachten. Dat staat in een voorstel van de Commissie voor het Europees Parlement.

Na verloop van tijd verwacht de Europese Commissie dat het Rechtvaardig Transitiefonds (RTF) een oorlogskas heeft van 50 tot 100 miljard euro. In dat geval kan het Belgisch deel van de koek oplopen tot 300 miljoen euro.

Het veelbesproken fonds heeft als doel de socio-economische gevolgen op te vangen in regio’s die veel moeite moeten doen om over te schakelen naar een koolstofneutrale economie. Het is een belangrijk onderdeel van de fameuze Europese Green Deal. Met geld van het RTF moeten lidstaten bijvoorbeeld jobs creëren voor werknemers van een steenkoolcentrales die gesloten worden.

België is een welvarend land met een relatief innovatieve economie. Bovendien hebben we geen koolmijnen of steenkoolcentrales meer. Vandaar dat we een relatief klein bedrag ontvangen.

Polen en Duitsland horen bij de grootste slokoppen van het fonds, met respectievelijk 2 miljard en 877 miljoen euro. In Polen wordt namelijk nog 80 procent van de elektriciteit gegenereerd door steenkool te verbranden. Met dit voorstel hoopt de Commissie dat Warschau alsnog intekent op de doelstelling om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20