Deze week zou de deal achter gesloten deuren besproken worden in de commissie Legeraankopen van de Kamer, maar er waren niet genoeg Kamerleden aanwezig. Die wisten duidelijk niet allemaal welk gigantisch dossier er op hun bord kwam te liggen: jarenlange wapenaankopen bij FN Herstal, die zo nieuwe productielijnen kunnen bouwen.
- Daarbij onthult L’Echo de deal: de federale overheid wil via Defensie, met PS-minister Dedonder, en politie, het departement van Verlinden, voor in totaal 1,7 miljard euro aan wapens en munitie gaan aankopen. Die deal zou liefst 20 jaar gelden, en werkgelegenheid verzekeren voor de Waalse wapengigant.
- FN Herstal is al jaren 100 procent in handen van het Waalse gewest: opvallend, omdat onder meer Ecolo daar mee bestuurt en daar geen graten in lijkt te zien. Nochtans leverde FN Herstal in het verleden al voor gigantische sommen aan regimes zoals dat van Saoedi-Arabië, dat in een bloedig conflict in Jemen verwikkeld is.
- Maar Dedonder wil gebruikmaken van een Europese reflex om meer de eigen “strategische autonomie” te laten spelen en dus ook de Europese defensie-industrie te gaan oppompen. Ze hoopt dat andere Europese landen ook naar FN Herstal trekken. Enkel de Fransen zouden al geïnteresseerd zijn, met een contract voor 100 miljoen. Volgens Dedonder moet dit “de strategische en nationale autonomie versterken”, ook al verlengt het tegelijk vooral de levensduur van FN Herstal met 20 jaar.
- Meteen kan met dat argument immers de vrije markt omzeild worden: de bestelling van 1,7 miljard over 20 jaar loopt niet via een openbare aanbesteding, maar wordt gewoon bij het overheidsbedrijf besteld. Dat kan, op basis van een uitzondering in de regels van de eengemaakte Europese markt, als het gaat over “essentiële veiligheidsbelangen”.
- Daarbij komt meteen ook een “communautair” argument naar boven in het dossier, om mogelijke kritiek te counteren: FN Herstal zal ook in Limburg in een fabriek gaan investeren, de jobmachine draait dus ook aan de andere kant van de taalgrens, wat zou moeten volstaan om het dossier erdoor te krijgen binnen Vivaldi.
- De Inspectie van Financiën is in haar advies alvast bijzonder kritisch, zo weet L’Echo. De concurrentie wordt zo voor 20 jaar buitenspel gezet, is hun conclusie. Dedonder wil het dossier er dit jaar nog doorkrijgen binnen Vivaldi. De oppositie is na de artikelen in de pers ondertussen wel wakker, en wil het dossier inzien in de commissie Legeraankopen.