België gaat tegen 2028 30 F16’s leveren aan Oekraïne, zo belooft Lahbib

Oekraïens president Volodymyr Zelensky komt vandaag naar Brussel. Als schot voor de boeg belooft België 30 F16-gevechtsvliegtuigen te leveren. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) gezegd in een interview met RTL.

Het plan: 30 F16’s leveren voor 2028, maar hoe dat moet, is nog niet duidelijk.

  • Voor 2028 moet Oekraïne 30 Belgische F-16’s hebben gekregen. Dit jaar wil ons land de eerste toestellen leveren. Maar in welk tempo de rest volgt, is nog niet geweten. Daarnaast wordt er ook munitie uit de Belgische voorraden gehaald om die F-16-gevechtsvliegtuigen te bewapenen.
  • De toezegging is niet toevallig op hetzelfde moment dat president Zelensky een bezoek brengt aan België. Ontmoetingen met premier Alexander De Croo (Open Vld) en koning Filip staan op het programma. Zelensky zal vermoedelijk nog eens benadrukken dat alle hulp uit het Westen welkom De Croo en Zelensky ondertekenen een bilateraal veiligheidsakkoord, waar de F-16’s deel van uitmaken. Daarnaast zullen beide heren ook afzakken naar de militaire luchthaven van Melsbroek, samen met minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Daar krijgt Zelensky uitleg over de vliegtuigen.
  • Vorig jaar sloot België aan bij de F-16-coalitie, samen met Nederland, Denemarken en Noorwegen. België ging aanvankelijk enkel technische en logistieke ondersteuning bieden, maar daar komt nu dus ook wat concrete invulling bij.
  • De geleverde F-16’s kunnen Oekraïne helpen om het luchtruim te verdedigen. Maar een groot verschil gaan de toestellen volgens kenners niet maken: daarvoor zijn ze te oud. Om aan te vallen en de geavanceerde Russische luchtverdediging te omzeilen, zijn ze gewoon niet goed genoeg.