België blijft inflatiekampioen van de eurozone

België blijft inflatiekampioen van de eurozone
Delhaize in België – Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

Voor de derde maand op rij is de inflatie in geen enkele lidstaat van de eurozone zo hoog als in ons land. Volgens de gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat zijn de consumentenprijzen in België de voorbije maand met gemiddeld 5,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

In het nieuws: Volgens de jongste gegevens van Eurostat kwam de inflatie in de eurozone afgelopen maand uit op 2,5 procent. Het statistiekbureau laat elke maand ook zijn licht schijnen over de inflatiecijfers van de lidstaten. Wat blijkt? België is voor de derde maand op rij de inflatiekampioen van de monetaire unie. Eurostat tekende een inflatie van 5,5 procent op.

  • Het cijfer van Eurostat ligt hoger dan dat van Statbel. Volgens het Belgische statistiekbureau waren de consumentenprijzen in ons land de voorbije maand met gemiddeld 3,74 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder.
    • Hoe komt dat er een verschil is tussen die twee inflatiecijfers? De berekeningsmethode van Eurostat wijkt af van die van de nationale statistiekbureaus. Het Europese statistiekbureau gebruikt de zogenaamde geharmoniseerde consumptieprijsindex (HCIP). Zo is onder meer de samenstelling van het mandje van goederen en diensten anders dan die van de nationale consumptieprijsindex (CPI).
    • De HICP is ontworpen om consistent te zijn over de lidstaten, terwijl nationale indices zoals de CPI beter kunnen inspelen op lokale economische realiteiten.
  • De cijfers van de twee statistiekbureaus tonen wel aan dat de Belgische inflatie aan kracht wint. Volgens Statbel bedroeg die in mei 3,36 procent en volgens Eurostat 4,9 procent.

Belgische inflatie wint aan kracht

Details: België is de enige lidstaat van de eurozone waar de inflatie de kaap van 5 procent (en 4 procent) rondt. Ons land is ook één van de weinige regio’s waar de inflatie de voorbije maand aan kracht won.

  • Het inflatiecijfer is tussen mei en juni ook opgelopen in Finland, Nederland, Litouwen, Letland, Cyprus en Italië.
  • Sinds begin dit jaar is de Belgische inflatie (volgens de cijfers van Eurostat) maand na maand gestegen. In januari waren de consumentenprijzen met gemiddeld 1,5 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. In februari was de Belgische inflatie al opgelopen tot 3,6 procent. Enkel tussen april en mei was er sprake van een status quo. Toen bleef de inflatie steken op 4,9 procent.
    • Statbel merkte in zijn rapport op dat de energieprijzen een belangrijke verklaring zijn voor de opgelopen inflatie. Die zijn in juni met 15,1 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Ook in mei won de energie-inflatie al aan kracht. Die bedroeg toen 11,17 procent. Voor aardgas betalen we gemiddeld 128 procent meer dan in juni 2023. De elektriciteitsprijzen zijn in een jaar tijd met gemiddeld 13,3 procent gestegen.
    • “De stijging van de inflatie de laatste maanden is het gevolg van het uitdovend effect van de impact van het basispakket voor elektriciteit en aardgas. In maart verdween het laatste effect van het basispakket uit het indexcijfer”, verduidelijkte Statbel. “Het verdwijnen van het basispakket heeft dan ook nog tot en met februari 2025 een verhogend effect op de inflatie.”

Ook dit: De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van 2 procent. In verschillende landen noteert het inflatiecijfer al onder dat niveau.

  • Dat is het geval voor Slovenië (1,6%), Ierland (1,5%), Letland (1,4%), Litouwen (1%), Italië (0,9%) en Finland (0,6%).
  • In andere lidstaten van de eurozone is de situatie minder rooskleurig. Niet alleen in ons land ligt de gemiddelde prijsstijging ver boven het gewenste niveau. Ook in Spanje (3,5%), Kroatië (3,4%), Nederland (3,4%), Oostenrijk (3,2%) en Cyprus (3,1%) is er nog veel ruimte voor verbetering.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.