“De Belgen zijn ’s werelds rijkste inwoners”, maar is dat wel zo?

“De Belgen zijn ’s werelds rijkste inwoners”, maar is dat wel zo?
Getty Images

Uit een rapport dat werd gepubliceerd door UBS en Credit Suisse blijkt dat inwoners van België het hoogste mediaanvermogen in de wereld hebben. Bovendien zou ons land meer dan een half miljoen miljonairs tellen.

In het nieuws: De Belgen hebben het hoogste mediaanvermogen ter wereld.

  • Volgens het Global Wealth Report van UBS/Credit Suisse zit België aan de top als gekeken wordt naar het mediaanvermogen per volwassene.
  • Mediaan mag niet worden verward met gemiddeld. De mediaan is de middelste waarde als je de dataset van kleinste naar grootste waarde rangschikt. Het gemiddelde is de som van alle waarden, gedeeld door het totale aantal waarden.

De details: Het vermogen daalt ook bij ons, maar minder dan elders.

  • Met een mediaanvermogen van 249.940 dollar (iets minder dan 229.000 euro) per volwassene heeft geen enkel ander land het beter gedaan dan België in 2022, volgens het rapport.
  • Het jaar ervoor stond België op de tweede plaats, achter Australië. De twee landen hebben nu van plaats gewisseld, waarbij Australië een mediaanvermogen per volwassene heeft van 247.450 dollar.
  • Hong Kong neemt de derde plaats op het podium over van Nieuw-Zeeland.

Oplettende lezers van onze site, herinneren zich dat we vorige maand hebben geschreven over een rapport van de ECB. Daaruit bleek dat België zelfs niet de eerste plaats innam binnen de eurozone. Ons land stond op de derde plaats, achter Luxemburg en Malta. In feite worden deze twee landen, die amper iets meer dan een half miljoen inwoners hebben, niet vermeld in het rapport van UBS/Credit Suisse.

Toch worden de Belgen armer

De verklaringen:

  • Het mediaanvermogen betekent dat de helft van de Belgen een vermogen (inclusief vastgoed) van meer dan 249.940 dollar heeft en de andere helft minder.
  • Deze eerste plaats betekent dus niet dat alles rozengeur en maneschijn is voor de gehele bevolking. Zo leeft bijna één op de vijf Belgen in een huishouden met een risico op armoede of sociale uitsluiting, volgens een recente publicatie van het Waalse Instituut voor Evaluatie, Prospectie en Statistiek (IWEPS). Het percentage is nog hoger voor Brussel (bijna 40 procent) en Wallonië (iets meer dan 25 procent).
    • “Het armoederisicopercentage of het percentage personen in een situatie van armoede of sociale uitsluiting omvat alle personen die een armoederisico lopen, die zich in een situatie van ernstige materiële en sociale deprivatie bevinden en/of die in een huishouden met een zeer laag niveau van werkintensiteit leven”, legt het IWEPS uit. “Dit is dus een samengestelde indicator die de gehele bevolking omvat die door ten minste een van deze drie dimensies van armoede wordt getroffen.”
  • Bovendien is, hoewel België één plaats is gestegen in de ranglijst, het mediane vermogen met 7.860 dollar gedaald.
    • Het heeft zijn eerste plaats te danken aan de veel zwaardere daling van Australië: – 28.630 dollar.
    • Het wereldwijde mediane vermogen per volwassene is echter met 3 procent gestegen in 2022, aldus het rapport.

Enkele andere opmerkelijke conclusies

Op het gebied van gemiddeld vermogen per volwassene staat België (352.810 euro) ver van de eerste plaats, die wordt ingenomen door Zwitserland (685.230 euro). De Belgen staan op de elfde plaats (-1 tegenover 2021), tussen hun Nederlandse (358.230 euro) en Franse buren (312.230 euro).

Het rapport geeft ook het aantal miljonairs in elk land weer. In België zijn er 536.000, wat 53.000 minder is dan een jaar eerder. De koplopers op dit gebied zijn de Verenigde Staten, met meer dan 22 miljoen miljonairs.

Het rapport toont tot slot aan dat de totale netto particuliere rijkdom voor het eerst sinds de financiële crisis van 2008 is gedaald (met 11,3 biljoen dollar, een daling van 2,4 procent), tot 454,4 biljoen dollar. Een afname die vooral wordt veroorzaakt door de daling van het vermogen in de rijkste regio’s: Noord-Amerika en Europa hebben samen 10,9 biljoen dollar verloren. (as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.