Belgen werken nooit ver van huis, tot grote wanhoop van Vlaanderen

Belgen werken nooit ver van huis, tot grote wanhoop van Vlaanderen
JAMES ARTHUR GEKIERE/Belga/AFP via Getty Images

Het is geen geheim dat Brussel heel wat werknemers uit Vlaanderen en Wallonië aantrekt. Maar dat aantal ligt misschien lager dan je zou denken. Belgen werken immers graag in hun eigen regio. Tot grote ergernis van Vlaanderen, waar er een tekort aan arbeidskrachten is.

Waarom is dit belangrijk?

Vlaanderen is wanhopig op zoek naar arbeidskrachten en kijkt al lang in de richting van Wallonië. Maar het mag niet baten: Walen hebben geen zin om de taalgrens over te steken. Het omgekeerde is ook waar. Over het algemeen willen de Belgen in hun eigen regio aan de slag gaan.

In het nieuws: Op basis van gegevens van Statbel heeft de IÉSEG School of Management, een onderwijsinstelling in Frankrijk, een kort rapport opgesteld over het verband tussen woonplaats en werkplek van Belgische werknemers. Uit dat onderzoek blijkt dat we graag dicht bij huis werken.

Luikenaars en West-Vlamingen werken het liefst in eigen regio

De essentie: Brussel valt hoe dan ook in de smaak van de werknemers, maar misschien niet zoveel als verwacht.

  • Slechts 10 procent van de Waalse werknemers werkt in de hoofdstad. Voor de Vlamingen ligt dat cijfer nog lager: 9 procent.
  • Meer cijfers uit Brussel: bijna één Brusselaar op vijf werkt er niet. 11 procent pendelt ’s ochtends naar Vlaanderen, iets minder dan 5 procent trekt naar Wallonië. Een handvol werkt in het buitenland.
  • Het is ook duidelijk dat heel weinig werknemers de taalgrens oversteken. Slechts 3,2 procent van de Waalse werknemers werkt in Vlaanderen. Amper 1,1 procent van de Vlaamse werknemers werkt in Wallonië.

De details: Er zijn ook enkele provinciale verschillen.

  • Terwijl minder dan 3 procent van de Belgische inwoners in het buitenland werkt, stijgt dit percentage tot 31,91 procent in de provincie Luxemburg. Veel werknemers in die provincie gaan aan de slag in het naburige land Groothertogdom Luxemburg.
  • In geen enkele provincie zijn de werknemers zo trouw aan hun regio als in West-Vlaanderen. 88 procent van de mensen die er wonen, werkt er ook. In Wallonië telt Luik de meeste werknemers die in hun eigen regio aan de slag gaan. 84 procent steekt de provinciegrens niet over voor hun job.
  • In Waals- en Vlaams-Brabant zijn de werknemers flexibeler. Iets meer dan de helft (54 procent) van de inwoners van Waals-Brabant werkt in hun provincie. Meer dan een kwart (27 procent) heeft een job in Brussel. Voor Vlaams-Brabant zijn de cijfers nagenoeg hetzelfde.
  • Ondanks de kleine oppervlakte van het land werken de Belgen graag dicht bij huis. Het onderzoek zegt het niet, maar het is een veilige gok dat een deel van de verklaring in de mobiliteit ligt, met files en de slechte reputatie van de NMBS. Daarnaast is er natuurlijk de taalbarrière.

Nog steeds veel te weinig Waalse arbeiders in Vlaanderen

Context: Vlaanderen heeft nood aan Waalse arbeidskrachten.

  • Vlaanderen heeft al verschillende pogingen ondernomen om werknemers uit Wallonië aan te trekken. Denk bijvoorbeeld aan het platform vouseteslesbienvenus.eu dat zo’n tien jaar geleden door Voka werd gelanceerd. Intussen is die site offline gehaald. Het project kostte veel te veel geld voor de middelmatige resultaten die het opleverde.
  • Volgens Vlaamse bedrijven is de aanwerving van Waalse werknemers een van de meest relevante oplossingen om de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt aan te pakken. Ze schreeuwen het al enkele jaren van de daken.
  • Maar er wordt niets gedaan. Vorig jaar ontving Forem 117.000 jobaanbiedingen van zijn Vlaamse tegenhanger, de VDAB. Slechts 51 werkzoekenden reageerden.

(ns/nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.