De consumentenorganisatie Testaankoop en Volkswagen hebben een akkoord bereikt over een schadevergoeding die moet betaald worden aan mensen die destijds een wagen van de Duitse wagenfabrikant met sjoemelsoftware hebben gekocht.
Key takeaways
- Zo’n 320.000 Belgen die tien jaar geleden een wagen met sjoemelsoftware hebben gekocht, kunnen nu een schadevergoeding vragen.
- Het is mogelijk om een claim in te dienen via het platform van Testaankoop.
- De compensatie bedraagt 5 procent van de aankoopprijs. Wie niet meer zelf in het bezit is van de wagen, krijgt 5 procent van het verschil tussen de oorspronkelijke aankoopprijs en de doorverkoopprijs.
Terugblik: Testaankoop trok in 2016 naar de rechtbank om een schadevergoeding te eisen van de Volkswagen-groep en D’Ieteren, de Belgische invoerder van de auto’s vanwege de sjoemelsoftware die gebruikt werd bij de wagens van de Duitse wagenproducent.
- Volkswagen gaf namelijk in 2015 toe dat er bij de dieselmotoren type EA189 merkbare verschillen waren tussen de CO2-uitstoot die werd gemeten bij de tests en de realiteit. De constructeur maakte daarbij gebruik van manipulatiesoftware. Wereldwijd ging het om zo’n 11 miljoen wagens. In ons land waren zo’n 320.000 diesels betrokken.
- Als gevolg van die aankondiging werden verschillende gerechtelijke en administratieve procedures opgestart in allerlei landen. In ons land veroordeelde de rechtbank – na de procedureslag door Testaankoop – in de zomer van 2023 Volkswagen tot het betalen van een schadevergoeding aan de gedupeerden.
- De compensatie werd door de rechtbank vastgesteld op 5 procent van de aankoopprijs. Wie ondertussen niet meer zelf in het bezit is van de wagen, krijgt 5 procent van het verschil tussen de oorspronkelijke aankoopprijs en de doorverkoopprijs.
- De uitspraak geldt niet alleen voor de voertuigen van Volkswagen, maar ook voor de merken Skoda, Seat en Audi waarvan de wagens zijn uitgerust met de EA189-motoren van de Volkswagen-groep.
Hoe schadevergoeding voor sjoemelsoftware Volkswagen eisen?
In het nieuws: Testaankoop heeft nu een akkoord bereikt met Volkswagen over de praktische afhandeling van de schadeloosstelling.
- “Testaankoop en Volkswagen hebben de uitspraken en de mogelijkheid om in beroep te gaan bekeken”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Na lange en complexe onderhandelingen zijn de partijen overeengekomen zich neer te leggen bij de vonnissen en hebben ze een akkoord gesloten over de praktische modaliteiten om consumenten te compenseren.”
- De gedupeerden kunnen vanaf nu hun claims indienen via een platform op de website van Testaankoop. Er geldt daarbij wel een deadline. Die loopt vier maanden na de bekendmaking van het vonnis in het Staatsblad af. De Duitse wagengigant zal dan alle dossiers verzamelen en beoordelen.
- Enkel wie tussen 1 september 2014 tot en 22 september 2015 een voertuig met een EA189-motor heeft gekocht maakt automatisch deel uit van de groepsvordering van de consumentenorganisatie.
- Indien je zo’n wagen voor 1 september 2014 hebt gekocht, kom je enkel in aanmerking voor een schadevergoeding als je een procesvolmacht (mandaat) hebt gegeven aan Testaankoop.
- Voertuigen die na 22 september 2015 werden gekocht (nieuw of tweedehands) komen niet in aanmerking voor een compensatie. Dat is de dag waarop Volkswagen de fraude heeft bekendgemaakt.
- Ook wanneer de fabrikant de sjoemelsoftware heeft bijgewerkt, kan je geen aanspraak maken op een schadevergoeding. Of dat het geval is, kan alleen Volkswagen zelf nagaan, nadat het dossier is ingediend.
- “Er is lang gediscussieerd, maar het ging om zeer complexe materie. We zijn blij eindelijk te kunnen aankondigen dat we deze zaak definitief hebben afgesloten”, besluit Clays.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.