Belgen bij de grootste fans van e-commerce in de Europese Unie

Belgen bij de grootste fans van e-commerce in de Europese Unie
Online winkelen – Getty Images

De FOD Economie, de federale dienst belast met de financiën van ons land, heeft de Belgian Digital Economy Overview onthuld, de eerste editie van deze barometer van digitalisering in België. Het is een studie naar onze online activiteiten en koopgewoonten.

De cijfers: 74,83 procent van de Belgen hebben in 2022 minstens één keer iets online gekocht. Hoewel dit misschien niet zo verrassend lijkt, aangezien e-commerce in slechts enkele jaren tijd een onderdeel van ons leven is geworden, ligt het ver boven het Europese gemiddelde. Dat bedraagt slechts 67,98 procent.

  • Logischerwijs is e-commerce ook verantwoordelijk voor een almaar groter deel van de omzet van onze kmo’s. Dat is 16,7 procent, tegenover een Europees gemiddelde van 11,3 procent. Het grootste deel hiervan komt echter van de verkoop tussen bedrijven onderling en aan overheden, aldus de federale dienst.
  • Zelfs wanneer de Belgen online shoppen, geven ze de voorkeur aan lokale handelszaken. Van de mensen die in 2022 online spullen hebben gekocht, gaf 81,76 procent aan de voorkeur te geven aan nationale verkopers. In de afgelopen drie maanden had 39,43 procent aankopen gedaan bij verkopers die in andere landen van de Europese Unie zijn gevestigd.

De Belgen zijn hyperverbonden

Het gebruik van e-commerce is voor veel van ons vanzelfsprekend. Dat kan volgens de federale dienst grotendeels worden verklaard door de vergevorderde digitalisering van ons land.

  • In 2022 hadden meer dan 9 op de 10 Belgische huishoudens (94,44%) thuis een internetverbinding, wat een stijging van 2,14 procentpunten is ten opzichte van 2021.
  • 93,04 procent van de inwoners van België maakt regelmatig gebruik van het internet, tegenover ‘slechts’ 88,59 procent op Europees niveau. Omgekeerd heeft slechts 3,7 procent van de mensen tussen 16 en 74 jaar het internet nog nooit gebruikt.
  • België doet het ook erg goed op het vlak van digitalisering van bedrijven. 77 procent van de Belgische bedrijven heeft al een niveau van “basis digitale intensiteit” bereikt, vergeleken met een Europees gemiddelde van 69 procent.
  • Uit het onderzoek blijkt ook dat we in Europa op de derde plaats staan wat betreft de dekking van breedbandinternet. Aan de andere kant loopt onze 5G-infrastructuur en glasvezel achter.

De hiaten in onze cyberbeveiliging

Volgens Eurostat kreeg in 2022 meer dan een op de vijf Belgische bedrijven (21,7%) te maken met een IT-beveiligingsincident dat resulteerde in de onbeschikbaarheid van hun onlinediensten. Toch is 32,3 procent van de kmo’s in ons land verzekerd tegen dergelijke incidenten. Ook dit is hoger dan het Europese gemiddelde van 24,4 procent.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.