Belfius voorziet economische krimp met 5 procent

De Belgische economie zal dit jaar met 5 procent krimpen door de coronacrisis, verwacht grootbank Belfius. Eerder gingen de economen van BNP Paribas Fortis nog uit van een krimp met 3,5 procent en die van KBC zelfs met 9,5 procent.

Volgens de bank zijn er verschillende neerwaartse tendensen: het feit dat de ‘malaise’ zich verspreidt naar vele toeleveringsbedrijven, de kleinhandel in niet-voedingsmiddelen, de bouw en de industrie. Meer ondernemingen leggen hun activiteit stil, terwijl de overheidssectoren en gezondheidszorg wel standhouden. Producenten van desinfecterende gels, beademingstoestellen en medische beschermkledij zijn dan weer de ‘winnaars’ van de crisis.

Belfius verwacht na een ‘zeer sterke’ krimp ook een snelle en belangrijke heropleving in de tweede jaarhelft. Voor de lockdown gaf de bank al aan dat de coronarecessie er één van korte duur zou zijn. ‘Een deel van de uitgestelde consumptie en productie zal wellicht ingehaald worden, dankzij expansief monetair en budgettair beleid en lage olieprijzen’, klinkt het. Ook voorziet de bank een sterke groei van vakanties in eigen land, wat ‘goed nieuws is voor de Belgische toeristische sector’.

‘Ongezien’

Het herstel dreigt wel moeizamer te verlopen wanneer andere landen nog steeds kreunen onder het coronavirus. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk lopen bijvoorbeeld achter met het nemen van ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus. Dat kan voor problemen zorgen met export en aanvoer.

Voor economen is de toestand in ieder geval ongezien, want ze hebben weinig referentiepunten om dergelijke economische inzinking te becijferen, stelt Belfius. Wanneer het virus in de zomer niet onder controle is, of wanneer het herstel bijkomend hart, kan de prognose van 5 procent nog dieper wegzakken.

Lees ook: Stevenen we af op de moeder van alle recessies?

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.