Zowel de politieke als de financiële wereld houdt de adem in voor de vervroegde Franse parlementsverkiezingen, die grote schokgolven kan veroorzaken tot buiten Frankrijk. “De volatiliteit van de Franse rente gaat de komende weken niet meteen verdwijnen”, verwacht Maud Reinalter, Chief Investment Officer bij Belfius Asset Management.
In het nieuws: Het radicaalrechtse Rassemblement National van Marine Le Pen maakt zich klaar om bij de parlementsverkiezingen van 30 juni (eerste ronde) en 7 juli (tweede ronde) de macht te grijpen. De kaarten lagen volgens de peilingen nooit zo gunstig.
- Zelfs een absolute meerderheid voor het RN in het Franse parlement is volgens analisten niet uitgesloten. Dat zou leiden tot een cohabitation tussen de nieuwe premier, vermoedelijk RN-kopstuk Jordan Bardella, en president Emmanuel Macron, die dan alle grip op het binnenlandse beleid zou verliezen.
- Waar financiële waarnemers vooral voor vrezen, is dat het Franse begrotingstekort verder zal verslechteren, omdat het besparingsplan van Macron mogelijk teruggedraaid wordt.
Spread
Veelzeggend: Het Frans-Duitse renteverschil, een barometer voor het vertrouwen van de financiële markten in Frankrijk, blijft hangen rond het hoge niveau van 70 à 80 basispunten: de Franse tienjaarsrente stond donderdagochtend rond 3,17 procent, tegenover 2,43 procent voor referentieland Duitsland. Ter vergelijking: voor de Europese verkiezingen van 9 juni bedroeg de spread slechts 44 basispunten.
“De nervositeit zal niet meteen verdwijnen. Het is belangrijk om de resultaten van de nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk op de korte termijn te volgen”, zegt Maud Reinalter, Chief Investment Officer bij Belfius Asset Management, in een gesprek met Business AM. “Wat je kan verwachten is dat de markten de extremen gaan testen. Misschien gebeurt dat tussen de eerste en tweede ronde, wanneer de onzekerheid vermoedelijk groot zal zijn.”
Hoe groot is de financiële crisis in Frankrijk?
Reinalter: “Je moet dat wel in perspectief zien. Het renteverschil met Duitsland mag dan al groter geworden zijn, de Franse rente is met zowat 3,1 procent in absolute cijfers niet zo hoog. En uiteindelijk is het dat renteniveau – en niet de spread – dat bepalend is voor de economie, via de woonkredieten en kredieten aan de ondernemingen. Dat het renteverschil groter geworden is, heeft ook te maken met de Duitse rente die gedaald is.”
“De grote vraag draait rond de overheidsuitgaven. Dat is the name of the game. In welke mate gaan die stijgen in een nieuwe politieke constellatie? Iedereen weet dat kredietbeoordelaar S&P de rating van Frankrijk al verlaagde en Europa Frankrijk op het strafbankje zet. Dat zullen we van nabij moeten volgen.”
Waarom is een spread van 80 basispunten voor de markten zo’n kritiek punt?
“Dat is een historisch referentiepunt. Het is ongeveer het niveau van het voorjaar van 2017. Toen was er financiële onrust omdat het tot een duel kwam tussen Le Pen en Macron om het presidentschap. Uiteindelijk won Macron en ging de spread weer lager.”
Wat betekent dit alles voor Franse aandelen?
“Vooral de bankaandelen staan onder druk, omdat ze veel Frans staatspapier op de balans hebben. Een overwinning van het RN of van links verhoogt ook de kans op hogere banktaksen.”
“Daarnaast reageren de nutsbedrijven sterk op het politieke nieuws. Het aandeel Vinci ging omlaag omdat er gevreesd werd voor een nationalisatie, maar veerde weer op toen het RN verklaarde dat zoiets niet aan de orde was.”
“Het neemt niet weg dat er volgens onze analyse nog steeds goede Franse bedrijven zijn – denk maar aan luxegroep LVMH, die erg exportgericht is – die zeker een interessante belegging kunnen zijn.”
Komt de euro onder druk?
“We verwachten inderdaad dat er druk op de euro komt, of omgekeerd, dat de dollar aan kracht zal winnen. Maar dat heeft niet alleen met Frankrijk te maken, vooral het rentebeleid van de centrale banken is daarbij bepalend. De Europese Centrale Bank is al begonnen met renteverlagingen, de Amerikaanse Fed nog niet.”
“In het najaar komen er dan de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan. Dat kan dan weer een negatieve impact hebben op de dollar, zeker als de kandidaten Biden en Trump beloften gaan doen die de overheidsuitgaven verhogen.”
Alles begon met de overwinning van het RN in de Europese verkiezingen van 9 juni, die ook in andere EU-landen gekenmerkt werd door een opgang van radicaal-rechts. Welke financiële impact kan dat hebben?
“Doordat de eurosceptische partijen aan belang winnen in het Europees Parlement, kan je verwachten dat het handelsbeleid misschien minder eengemaakt zal zijn dan voorheen. Eurosceptische partijen zijn immers vaak tegen een eengemaakt blok en stellen dat nationale soevereiniteit voorop moet staan. We gaan misschien meer invoerheffingen per lidstaat krijgen op importerende landen als China.”
“Het is ook mogelijk dat een meer rechtse parlementaire meerderheid zijn standpunt tegenover China versoepelt en bepaalde handelsbeperkingen, tarieven en emissie-eisen vermindert. Dat zou slecht nieuws zijn voor sommige Europese concurrenten van de betrokken Chinese bedrijven.”
“De verzwakking van de groene partijen kan voor bepaalde sectoren leiden tot een herziening van klimaatdoelen, wat een impact kan hebben op autobouwers als Volkswagen of Stellantis. En tot slot verwachten we ook meer defensie-uitgaven en een verhoging van de eigen Europese productiecapaciteit voor defensie.”