“Beleggers kijken steeds positiever naar crypto”

De toonaangevende publicatie The Economist gooide recent een voor cryptobeleggers wel erg bullish rapport online.

Het “Digimentality Report”, de resultaten van een enquête die begin dit jaar door 3.000 consumenten is ingevuld, schetst een rooskleurige toekomst voor de adoptie van cryptomunten.

Digitaal betalen

Het rapport focust op all things digitaal betalen (online banking, online betaaldiensten, open source cryptomunten, CBDC’s, etc.). Respondenten moesten vragen beantwoorden over onder meer het nut van deze technologieën, en de toekomstige adoptie ervan.

  • De helft van de respondenten was afkomstig van ontwikkelde economieën, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zuid-Korea, Australië en Singapore. De andere helft kwam uit ontwikkelingslanden, waaronder Brazilië, Turkije, Vietnam, Zuid-Afrika en de Filipijnen.
  • Ongeveer 75 procent van de deelnemers had hoger onderwijs genoten, en had al een verscheidenheid aan digitale betalingsmethoden gebruikt om goederen of diensten te bekostigen.
  • Aan het laatste deel van de enquête namen 150 institutionele beleggers en bedrijfsboekhouders uit de financiële sector deel – wat inzicht verschaft in hoe de wereld van het traditionele geld naar het onderwerp kijkt.
  • De verkregen gegevens bieden een interessant perspectief, aangezien trends die uit eerdere enquêtes – in 2020 en 2021 – over dit onderwerp naar voren kwamen, met elkaar werden vergeleken.

Crypto interessant als diversificatiemiddel

De voornaamste bevinding is dat beleggers cryptomunten als Bitcoin (BTC) of Ether (ETH) nuttig vinden als diversificatiemiddel voor een beleggingsportefeuille. 85 procent van de respondenten was die mening toegedaan.

  • Terwijl negen op de tien institutionele beleggers en bedrijfsaccountants aangaven dat ze denken dat de vraag naar alle cryptomunten, inclusief CBDC’s, de afgelopen drie jaar is toegenomen.
  • Het rapport gaf aan dat de opkomst van Web3 en de verschillende metaverse-projecten deze vraag nog kunnen doen toenemen.
  • 74 procent van de respondenten was het er ook mee eens dat NFT’s een opkomende activa-categorie zijn waar veel organisaties in geïnteresseerd zijn.
  • De regelgeving werd genoemd als het voornaamste obstakel dat institutionele beleggers of bedrijfsboekhouders ervan weerhoudt om digitale munten te gebruiken.
  • 35 procent van de respondenten noemde het gebrek aan vertrouwen in de markt, of het begrip van de technologie als een obstakel – een duidelijke daling ten opzichte van de 47 procent uit de studie van 2021.

Govcoins, wat ermee?

Digitale munten van centrale banken (CBDC’s, of: govcoins) waren een ander in het oog springend onderwerp waar in het onderzoek op werd gefocust.

  • Eén van de bevindingen hieromtrent is dat een toenemend aantal van de ondervraagde consumenten verwacht dat hun respectieve regeringen of centrale banken tegen 2025 een werkend CDBC-systeem zullen lanceren.
  • 65 procent van de executives die aan de enquête deelnamen, denkt dat CBDC’s waarschijnlijk de fysieke fiatvaluta’s zullen vervangen in de landen waar zij actief zijn.

Er werd in het onderzoek niet specifiek gesproken over wat mogelijk met de dollar, de wereldreservemunt, zal gebeuren na de intrede van CBDC’s in de Verenigde Staten. Niettemin deelde marktonderzoeker en Fed-expert Jim Bianco recent een paar interessante inzichten hierover; die schreven we hier neer.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.