Beleggers in Frans staatspapier zetten zich schrap voor woelige weken

Beleggers in Frans staatspapier zetten zich schrap voor woelige weken
Emmanuel Macron – Getty Images

Ruim een week nadat Frans president Emmanuel Macron verrassend vervroegde parlementsverkiezingen aankondigde, blijft de consternatie over die voortvarende beslissing groot en lijkt de politieke chaos alleen maar toe te nemen.

Teken aan de wand: Het Frans-Duitse renteverschil blijft sinds de financiële onrust van vorige vrijdag rond het historisch hoge peil van 70 à 80 basispunten hangen.

  • Die spread kan je als een vertrouwensbarometer voor de Franse staatsfinanciën interpreteren. Hoe groter de kloof met Duitsland (ondanks zijn eigen economische problemen nog steeds de maatstaf in Europa) , hoe groter het wantrouwen in Frans staatspapier.
  • Na de aankondiging van Macron sprong de spread naar 50 basispunten, om daarna verder te klimmen richting 80 punten, voor velen een kritische drempel.

Blufpoker

Ter herinnering: Macron wil in die parlementsverkiezingen (eerste ronde op 30 juni, tweede ronde een week later) een signaal krijgen van de Franse bevolking, na de overwinning van het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) in de Europese verkiezingen van 9 juni.

  • Maar volgens de peilingen zou zijn eigen lijst (20 procent) maar op de derde plaats eindigen, na het RN van (33 procent) en het linkse blok Nouveau Front populaire (25 procent). Voor het RN is Jordan Bardella de kandidaat-premier en Marine Le Pen op termijn de kandidaat-president. Macron heeft gezegd niet te zullen wijken na de parlementsverkiezingen, ongeacht de uitslag.
  • “Après nous, le déluge”, zo vat Mathias Van der Jeugt, hoofd van KBC’s marktenzaal, samen. “Macron heeft wat in gang gezet.”

Wat de nabije toekomst brengt: Omdat Macron de situatie allesbehalve onder controle heeft, kan het volgens marktkenners niet anders of de nervositeit zal tot de tweede stemronde op 7 juli hoog blijven.

  • “De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire dramatiseerde meteen dat een overwinning voor het linkse front rond Jean-Luc Mélenchon prelude zou zijn van een Franse exit uit de eurozone”, analyseert Van der Jeugt. “Het linkse verkiezingsprogramma betekent een aanslag op de publieke financiën die regelrecht indruist met de Europese begrotingsregels, waartegen Mélenchon en co ook openlijk revolteren. De meeste economische hervormingen onder Macron zouden meteen op het kapblok komen.”
  • “Vanuit marktoogpunt luidt de perverse redenering dat een overwinning voor Le Pen voor rust kan zorgen. Le Pen reikte de hand al uit naar Macron en benadrukt dat ze wil focussen op de handhaving van zowel orde (veiligheid) als publieke financiën.”

Ook dat nog: Er is een bijkomend element. De Europese Commissie deelt woensdag haar begrotingsevaluaties per lidstaat. Het wordt uitkijken hoe streng Parijs op de vingers getikt wordt.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.