Beleggers in Twitter hebben twijfels bij overnamebod Elon Musk, prins Saudi-Arabië zegt nee

Het aandeel-Twitter sloot donderdag met een koersverlies van 1,7 procent af na het spectaculaire vijandige overnamebod van Elon Musk. Beleggers lijken te twijfelen over de slaagkansen, net als Musk zelf.

“Ik ben niet zeker dat ik in staat zal zijn Twitter te verwerven”, zo verklaarde Elon Musk op een TED-conferentie in het Canadese Vancouver, enkele uren nadat zijn overnamebod, dat door analisten als “genereus” bestempeld wordt, bekendraakte.

Hij zei nog een plan-B te hebben, zonder in detail te treden. In de officiële documenten verklaart Musk dat het huidige bod “best and final” is, wat betekent dat hij in elk geval geen hogere prijs zal aanbieden. De uitspraken van de multimiljardair voedden de twijfels bij beleggers, die het aandeel aanvankelijk flink hoger stuurden. De koers van Twitter eindigde de handelsdag uiteindelijk 1,7 procent lager.

Heel wat beleggers speculeren niet op een aankoop, maar op een verkoop door Musk. Hij heeft immers aangekondigd dat als zijn bod mislukt, hij al zijn aandelen in Twitter weer gaat verkopen, wat slecht nieuws zou zijn voor de koers.

Saudi-Arabië

Musks plan is om Twitter helemaal van de beurs te halen en er een puur privébedrijf van te maken. Maar dan zal hij eerst Saudi-Arabië moeten overhalen. De Saudische prins Al-Waleed bin Talal wees – uiteraard via Twitter – het bod van Musk formeel af. “Ik geloof niet dat het bod dicht bij de intrinsieke waarde komt, gezien de groeiperspectieven”, verklaarde hij.

Het is niet helemaal duidelijk welk belang de prins en het staatsvehikel Kingdom Holding Company (KHC) bezitten. De prins maakte eerder melding van een participatie van 5,2 procent, vandaag wordt het belang op circa 4,4 procent ingeschat.

“Hoeveel bezit het Koninkrijk direct en indirect?”, zo reageerde Musk. “Hoe kijkt het aan tegen de journalistieke vrije meningsuiting?” De strijd om de vrije meningsuiting is naar eigen zeggen een van de belangrijkste motivaties voor de Tesla-baas om Twitter helemaal op te kopen, zo beklemtoonde hij in Vancouver.

Tesla

De manoeuvres rond Twitter hadden hun negatieve weerslag op de beurskoers van Tesla. Beleggers houden er rekening mee dat Musk grote pakketten Tesla-aandelen gaat verkopen om een overname van Twitter mee te betalen. En dan is er nog de vraag in welke mate Musk in staat zal zijn om elk van zijn bedrijven – er zijn ook nog SpaceX en Neuralink – voldoende aandacht te geven.

De beurskoers van Tesla verloor donderdag 3,7 procent.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.