Cryptobeleggers lijken almaar minder vertrouwen te hebben in de stablecoins. Zo hebben ze de afgelopen twee weken al 10 miljard dollar teruggetrokken uit Tether (USDT). Door de ineenstorting van TerraUSD (UST) heeft de reputatie van de stablecoins een stevige deuk gekregen.
De marktwaarde van Tether, wat dus de waarde is van alle USDT in het bezit van cryptobeleggers, is sinds 11 mei afgenomen van 84,2 naar 73,3 miljard dollar. Dat blijkt uit gegevens van Coingecko, een site die de cryptokoersen volgt.
Ineenstorting Terra
Tether is een stablecoin waarvan de waarde gekoppeld is aan de dollar. Dat betekent dus dat 1 USDT te allen tijde 1 dollar waard is – althans: dat is de theorie. De jongste weken hebben immers aangetoond dat de koers kan afwijken van de valuta waaraan zo’n stabiele munt gekoppeld is. Zo schommelt de koers van TerraUSD op dit moment rond 0,06 dollar. Belangrijk detail: UST werkt op een andere manier dan de meeste stablecoins. Zo wordt de koers van de munt in stand gehouden door algoritmen. De munt wordt dus niet gedekt door geldreserves.
Werking UST kort samengevat
In principe is er een correlatie tussen UST en Luna, een andere cryptomunt van het Terra-netwerk. Als de prijs van UST stijgt, kunnen LUNA-tokenhouders hun crypto’s inruilen voor UST om zo het aanbod te vergroten en de prijs te drukken. Het algoritme converteert LUNA vervolgens naar UST. Het omgekeerde kan natuurlijk ook gebeuren als de prijs van UST daalt.
Heel even deelde ook Tether in de klappen. Zo was de koers van die cryptomunt op 12 mei gezakt tot 0,95 dollar. Sindsdien schommelt de koers heel nipt onder de grens van 1 dollar. De onzekerheid die gepaard ging met de ineenstorting van TerraUSD trok ook de andere cryptomunten mee de dieperik in. De prijs van Bitcoin (BTC) was op 12 mei even gezakt tot 26.750 dollar. Intussen is de grootste cryptomunt op de markt zo’n 30.500 dollar waard.
“Telkens wanneer er iets catastrofaals gebeurt in de cryptowereld is de angst altijd dat iemand de situatie verkeerd zal interpreteren en zal overcorrigeren in een positie die niet nuttig is voor de hele gemeenschap”, merkt Kathleen Breitman, een medebedenker van de blockchain Tezos, op in een reactie aan de Amerikaanse nieuwssite CNBC.
Bezorgdheden stablecoins
Hoe dan ook nemen de bezorgdheden over de stablecoins toe. De afgelopen jaren kwam Tether al meermaals onder vuur te liggen omdat het onvoldoende geldreserves aanhoudt om de stablecoin te dekken. Zo onthulde het cryptobedrijf na een schikking met de procureur-generaal van New York dat het vertrouwde op een reeks andere activa om zijn token te ondersteunen. Een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorig jaar toonde zelfs aan dat de waarde van USDT-munten niet steunt op echte dollars, maar op quasi-waardeloze handelspapieren, bijgehouden door ondernemingen in de Kaaimaneilanden.
Vorige week zei Tether dat het de hoeveelheid handelspapier die het bezit heeft verminderd en zijn posities in Amerikaans schatkistpapier heeft verhoogd. Voor het eerst zei het op de Britse Maagdeneilanden gevestigde bedrijf dat het ook wat buitenlandse overheidsschuld bezit. Tether weigerde meer informatie te geven over de oorsprong van zijn fondsen, maar zei dat het een grondigere controle van zijn reserves nastreeft.
Door de ineenstorting van TerraUSD heeft Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, nogmaals een pleidooi gehouden voor meer regulering van de cryptomarkt. “Naarmate meer en meer beleggers toegang krijgen tot de cryptomarkt, wordt het steeds belangrijker om meer middelen in te zetten om hen te beschermen”, klonk het eerder deze maand.
(lb)