Beleggen in megatrends? Dat is investeren in de toekomst

Geschreven met branded content van KBC

Megatrends zoals klimaatverandering, vergrijzing en natuurlijke grondstoffenschaarste zijn structurele ontwikkelingen die ons allemaal aanbelangen. Logisch, want de maatschappelijke veranderingen die ze teweegbrengen hebben een grote impact, niet alleen op ons, maar ook op de volgende generaties. 


Megatrends hebben ook hun weg gevonden naar de beleggingswereld. Je kiest immers voor een investering, die er voor jou toe doet en waarmee je de wereld vooruithelpt. Die megatrends staan aan de basis van een reeks van thematische beleggingen bij vermogensbeheerder KBC Asset Management.   

Beleggen in megatrends vertrekt vanuit de overtuiging dat wij als mens, door innovatie, de uitdagingen aankunnen waar we als samenleving voor staan,” zegt Joris De Moor van KBC Asset Management. “Bedrijven die voldoende proactief inspelen op deze megatrends, kunnen voor beleggers een interessante investeringskeuze zijn.”

Om het tastbaar te maken, clustert KBC de bedrijven die specifieke oplossingen bieden voor een bepaalde megatrend. Zo kun je als belegger bijvoorbeeld de focus leggen op zorg en gezondheid, of op de manier waarop we onze samenleving toekomstgericht vormgeven. In totaal identificeert KBC ongeveer 45 thema’s, verdeeld over 5 themafondsen. Door bedrijven op die manier te groeperen, wordt beleggen in megatrends heel concreet, en ook een stuk persoonlijker. Je kunt immers inzetten op thema’s die je nauw aan het hart liggen en die bij je leefwereld aansluiten.

“Je belegt doelbewust in bedrijven waar je vanuit een toekomstvisie in gelooft en niet louter en alleen omdat ze toevallig in een benchmark zitten of bij een bepaalde sector ingedeeld worden. Voor een potentiële belegger is dat een veel interessanter uitgangspunt”, zegt Regine Debeuckelaere, directeur van KBC Private Banking.

Meerwaarde voor beleggers

Grote structurele trends blijven voor langere tijd overeind. De herkenning en erkenning van zo’n structurele trends biedt beleggers dan ook een zekere houvast bij tussentijdse schommelingen. Beleggen in de lange termijn en voor de lange termijn dus. Naast een interessante manier om je portefeuille te diversifiëren hebben thematische beleggingen in megatrends ook een maatschappelijke meerwaarde. Gezien megatrends op lange termijn spelen, vindt KBC het maar normaal om thematisch beleggen op een verantwoorde manier aan te pakken.  Om die reden wordt er in bepaalde zaken zoals bijvoorbeeld olie niet belegd. KBC gaat zelfs nog een stapje verder: door binnen de fondsen te kiezen voor een mix aan bedrijven die samen de CO2-intensiteit beperken, spelen de fondsen een eigen rol in de strijd tegen klimaatverandering.

Wil je meer weten over thematisch beleggen bij KBC? Surf zeker eens naar www.kbc.be/thematisch-beleggen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20