Beleggen in Aziatische aandelen: “Over 10-15 jaar zou China de VS economisch kunnen inhalen”

Internationale vermogensbeheerder MainFirst speelt in op de technologische innovaties die de Aziatische bedrijfswereld de laatste decennia hebben gekenmerkt. De investeringsfirma heeft namelijk het ‘Megatrends Asia’-fonds gelanceerd: een beursfonds met Aziatische effecten voor de Belgische belegger. Bij de selectie van de aandelen wordt zowel met technologische trends als ESG-criteria rekening gehouden. En, uiteraard, met rendement: “Wij denken dat er op de lange termijn een potentieel moet zijn van maximaal 20 procent.”

Volgens een studie van Global Fortune zijn in totaal 203 van de 500 bedrijven met de hoogste omzet op het Aziatische continent gevestigd. In China en Japan alleen bevinden zich al 188 van deze bedrijven. Gezien de innovatiesnelheid ginds zou het een grote vergissing zijn dit continent te verwaarlozen, meent dus portfoliomanager Frank Schwarz. De Duitse investeerder denkt dat Azië nog wel een tijdje hot blijft.

Rendement van 20 procent

“Als we kijken naar de 20 of 30 grootste bedrijven op basis van hun marktkapitalisatie, zien we dat deze niet alleen in Silicon Valley of aan de Westkust van de VS zitten, maar dat steeds meer bedrijven op deze lijst nu in Azië zitten”, stipt Schwarz aan. “Over een periode van 10 of 15 jaar zal China sowieso veel belangrijker worden en kan het de economische macht van de VS inhalen en overtreffen.”

Wat zijn de doelstellingen met het fonds? “In het algemeen is onze belangrijkste doelstelling voor het nieuwe fonds om een rendement van 20 procent te behalen op de lange termijn”, klinkt het. “Dus op een tijdshorizon van 10 of 15 jaar, willen we een rendement van 20 procent per jaar hebben. Er zullen jaren zijn met 30, 45 procent plus of min, maar wij denken dat er op de lange termijn een potentieel moet zijn van maximaal 20 procent. Ons tweede doel is dat onze klanten de mogelijkheid krijgen om meer in Azië te beleggen.”

Oeigoeren

Wie aan Azië denkt, denkt aan de op een na grootste economie ter wereld: China. Een technologische titaan met als grote smet op het blazoen, echter, een bedroevend mensenrechtenpalmares. Zo onthulde in maart 2020 een rapport van het Australian Strategic Policy Institute (ASPI) dat verschillende bedrijven, waaronder Hon Hai Precision Industry (een Taiwanees bedrijf dat ook bekend staat als Foxconn), mogelijk Oeigoerse dwangarbeiders uit het Chinese Xinjiang inschakelden.

“We investeren dus alleen in Chinese bedrijven die voldoen aan de strengste ESG-criteria”, betoogt Schwarz. “Hon Hai is een voorbeeld van een bedrijf dat niet aan onze criteria voldoet. Een ander bedrijf waarin we niet investeren is bijvoorbeeld het automatiseringsbedrijf Hikvision. Zij produceren alle bewakingscamera’s in de Chinese straten. Ze hebben een gezond business model en de fundamentals van het bedrijf zijn geweldig omdat ze jaar na jaar meer camera’s in de straten hebben. Maar state surveillance is een ander domein waaraan we evenmin blootstelling willen hebben vanwege onze ESG-criteria.”

Sensoren

Waar is MainFirst dan wel in geïnteresseerd? “We willen blootstelling aan robots, aan automatisering, aan auto’s voor de toekomst”, klinkt het.

Een geliefd bedrijf is sensorproducent Keyence: “Dat is een voorbeeld van een sterke Japanse onderneming. Zij profiteren enorm van de kosten door het toegenomen gebruik van automatisering en het effectieve gebruik van robots. Ze hebben een beter product in vergelijking met hun concurrenten omdat ze 10 tot 20 keer meer investeren in onderzoek en ontwikkeling in vergelijking met Amerikaanse bedrijven of hun Japanse concurrentie.”

Daarnaast produceren ze hun sensoren zelf. “Ze doen dat door het aan kleinere bedrijven uit te besteden, dus er is veel minder bedrijfsrisico. Keyence is ook het Japanse bedrijf dat de hoogste salarissen betaalt. De motivatie van hun werknemers is dus veel hoger in vergelijking met andere bedrijven.”

Batterijen voor elektrische wagens

Wat die “auto’s van de toekomst” betreft, begint de strijd voor batterijen van elektrische wagens meer en meer op het globale voorplan te komen. “Alle batterijbedrijven, met uitzondering van Tesla, die sommige batterijen zelf produceren, zijn gevestigd in Azië: in China, in Zuid-Korea, in Taiwan of in Japan”, weet Schwarz.

Ook de bouwstoffen van zo’n accu’s, zoals nikkel, kobalt en lithium zijn daarbij belangrijk. “In de komende jaren verwachten we een enorm tekort aan batterijen in het algemeen, maar ook aan de commodity-kant”, beaamt hij. “We zijn blootgesteld aan lithium”, aldus Schwarz. “In de portefeuille van het ‘MainFirst Global Equities Fund’, ons wereldwijde beleggingsoplossing, is een van onze grootste posities in koper; maar in de ‘MainFirst Megatrends Asia’-portefeuille is dit omwille van ESG-overwegingen voorlopig niet mogelijk. Maar we zijn ook geïnteresseerd in nikkel. Het zijn dus lithium-, koper- en nikkelbedrijven, waar wij van houden. Het belang van kobalt neemt steeds verder af.”

Daarnaast blijven halfgeleiders natuurlijk de wereld beroeren. “Zuid-Korea en Taiwan zijn interessant voor chips”, werpt Schwarz op. “We denken daarbij aan bedrijven zoals Samsung SDI en Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).”

Lange investeringshorizon

MainFirst wil met het fonds voorbijgaan aan de waan van de dag: “Wij focussen niet op ontwikkelingen op een tijdshorizon van 10 jaar. Dat is voor ons helemaal niet belangrijk. Als we 10, 15 jaar teruggaan, als men in Apple of Amazon had belegd en dan de aandelen had verkocht alleen vanwege de stijgende rentetarieven, dan zou dat nu als een enorme vergissing beschouwd worden. Onze investeringshorizon is dus veel, veel langer”, betoogt Schwarz.

“Wij focussen minder op politiek, corona, rentecycli, of de economische cyclus. Wij willen gewoon in dit fonds in het Aziatische segment gedurende de komende 10 of 15 jaar blootstelling hebben aan de meest succesvolle bedrijven”, luidt de conclusie.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.