Beleggen in aandelen of obligaties?

Aandelen en/of obligaties zijn vaak de eerste keuze wanneer mensen willen starten met beleggen. Maar wat is nu het verschil tussen beide? En waar kies je het best voor? Dat vertellen we jou in dit artikel. Bovendien hebben we het over de voor- en nadelen en waarop je dient te letten.

Wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?

Hoewel de termen vaak door elkaar gebruikt worden, zit er echt een groot verschil tussen aandelen en obligaties. De twee mogen dan ook niet met elkaar verward worden.

Aandelen

Als je een aandeel van een bedrijf hebt, dan ben je voor een deel mede-eigenaar. Dat betekent dus ook dat je zeggenschap in dat bedrijf groter is naarmate je meer aandelen hebt. Heb je 25 procent van het totaal aantal aandelen van een bedrijf in handen? Dan ben je ook voor 25 procent eigenaar van dat bedrijf. Aandelen zijn heel gemakkelijk aan te kopen. Dat geldt zowel voor kleine binnenlandse bedrijven, als voor grote internationale bedrijven.

Obligaties

Bij obligaties leen je geld uit aan een onderneming of instantie. Het is een vorm van leningen die vaak wordt aangeboden door de overheid. Dan kan je dus als belegger geld verdienen door geld uit te lenen aan de staat. Je bent door het verkopen van een obligatie nooit voor een deel eigenaar van de betreffende instantie of het betreffende bedrijf. Je krijgt enkel rendement voor het uitlenen van jouw kapitaal.

De voordelen van aandelen

Aandelen bieden een aantal voordelen. We zetten ze op een rij:

Zeggenschap

Wanneer je aandeelhouder bent, heb je zeggenschap. Dat betekent dat je tijdens bijvoorbeeld een aandeelhoudersvergadering jouw mening mag meedelen. Hoewel het in praktijk niet vaak gebeurt dat een aandeelhouder werkelijk zijn mening laat horen, is het aanwezig zijn bij dergelijke vergaderingen wel een aanrader. Op die manier krijg je namelijk belangrijke informatie die je anders niet zou hebben.

Koersrendement

Met aandelen is het mogelijk om rendementen te behalen die een stuk hoger liggen dan bij obligaties. Ondanks dat er af en toe dalingen en zelfs beurscrashes plaatsvinden, laat de lange termijn over het algemeen een mooie stijging zien.

Dividendrendement

Naast koersrendement bestaat ook dividendrendement. Dat is het rendement dat de onderneming uitkeert. Mits de onderneming deze uitkering heeft goedgekeurd, heb je daar als aandeelhouder recht op. Dividendrendement kan zorgen voor een goede vermogensgroei. Het is dan ook zeker aan te raden om daar rekening mee te houden bij het selecteren van aandelen.

De risico’s van aandelen

De opbrengsten van aandelen liggen hoger dan die van obligaties, maar hetzelfde geldt voor de risico’s. Maak je bij het beleggen in aandelen een verkeerde keuze of stort de markt in, dan verlies je geld. Je hebt bij het beleggen in aandelen nooit de garantie dat je jouw geïnvesteerde geld terugkrijgt. Krijgt het bedrijf waarvan jij aandelen hebt te maken met een faillissement, dan ben je wellicht eveneens (een deel van) jouw geld kwijt. Als je een aandeel hebt in een bedrijf, dan sta je namelijk helemaal achteraan in de lijst van schuldeisers om je geld terug te krijgen.

Daarnaast zijn er een heel aantal zaken die de beurskoers van aandelen bepalen. Zo zijn er factoren die te maken hebben met het bedrijf zelf, zoals de financiële situatie, de betreffende economische sector en de aanpak van het bestuur. Ook zijn er externe factoren die effect hebben, bijvoorbeeld natuurrampen, politieke gebeurtenissen en evoluties in de economie.  

De voordelen van obligaties

Natuurlijk hebben obligaties eveneens de nodige voordelen:

Risico

Het risico ligt bij obligaties een stuk lager dan bij aandelen. Door de vooraf bepaalde rentevergoeding en de vaste looptijd, zijn obligaties een erg voorspelbare beleggingsvorm. Het overgrote deel van de obligaties garandeert daarnaast een vaste opbrengst op regelmatige basis. De uitgevers betalen een rente-uitkering op basis van vooraf vastgelegde bedragen en periodiciteit. Ook het risico op niet meer terugbetaald worden bij een faillissement is veel lager. In plaats van helemaal achteraan sta je redelijk vooraan in de lijst met schuldeisers.

Kapitalisatie

Obligaties met een zero coupon geven de mogelijkheid om voor de lange termijn geld te sparen, bijvoorbeeld voor een pensioen. Doordat er een vermindering wordt vastgelegd bij uitgifte, start een belegger met een beperkte kapitaalinleg die door de jaren heen groeit.

De risico’s van obligaties

Ondanks dat obligaties vaak als een van de meest veilige beleggingsvormen worden gezien, zijn ook zij niet zonder risico. Zeker bij obligaties met een langere looptijd krijg je vaker te maken met een schommelende interestvoet. Als die hoger uitkomt dan het rendement op je obligatie, zakt zijn prijs. Als je jouw obligatie dan verkoopt, krijg je er bijgevolg minder geld voor.

Liquiditeitsrisico

Een ander risico bij obligaties is het zogenaamde liquiditeitsrisico. Dat risico zegt hoeveel moeite een belegger moet doen om zijn obligatie te verkopen tegen een fatsoenlijke prijs. Is de markt weinig liquide, dan moet je veel korting geven op jouw obligatie. Men biedt simpelweg niet veel op jouw lening. In een erg extreem geval vind je zelfs geen koper en blijf je dus zitten met je obligatie.

Faillissement

Ook al las je hierboven dat het risico om (een deel van) je geld te verliezen bij een faillissement kleiner is dan bij aandelen, dan nog loop je het risico geld kwijt te zijn. Dat is zeker het geval wanneer er meerdere bevoorrechte schuldeisers zijn, zoals financiële instellingen.  

Conclusie

Waarin je nu het best belegt, aandelen of obligaties, hangt dus volkomen af van jouw doelen én het risico dat je wilt lopen. Wil je graag een groot rendement en/of zeggenschap, dan kies je het beste voor aandelen. Wil je vooral het risico beperken? Dan zijn obligaties een betere keuze. Optimaal kiest een belegger in aandelen ook om te beleggen in obligaties en omgekeerd. Niet enkel zorgt dat voor een meer diverse beleggingsportefeuille, het beschermt je ook tegen een neerwaarts risico. Heel vaak zie je immers dat de evolutie van obligaties en aandelen tegengesteld is.

Meer