Belavia moet vluchten naar 21 landen staken

De Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia heeft de vluchten naar 21 landen moeten staken, na de gedwongen landing van een Ryanair-toestel in Minsk en de arrestatie van opposant Roman Protasevitsj. Ze vliegt nu nog naar negen landen, zo heeft de maatschappij woensdag bekendgemaakt.

De lijst van 21 landen bevat vooral Europese bestemmingen, maar bijvoorbeeld ook Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk. Ook België staat er op. Vorige week was bekend geraakt dat de vluchten tussen Charleroi en de Wit-Russische hoofdstad Minsk tot eind oktober geannuleerd zijn. 

De Europese Unie nam sancties tegen Wit-Rusland, na wat zij de “kaping” noemt van het Ryanair-vliegtuig een tiental dagen geleden. De Europese leiders beslisten om Wit-Russische maatschappijen te verbannen van EU-luchthavens en uit het Europese luchtruim. Ze raadden Europese maatschappijen ook aan om het Wit-Russische luchtruim te mijden. Ook niet-EU-landen namen soortgelijke maatregelen. Belavia heeft nu nog vluchten naar negen landen: Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Rusland, Israël, Kazachstan, Oezbekistan, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. 

De Wit-Russische maatschappij spreekt van ‘een groot verlies’, maar zegt op zoek te zijn naar nieuwe bestemmingen en alternatieve vluchtroutes. Rusland kondigde eerder al aan het aantal vluchten tussen Moskou en Minsk fors uit te breiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20