De belastingaangifte telt dit jaar in totaal 843 codes, een recordaantal. Dat laat De Tijd weten.
Belastingaangifte telt een recordaantal codes
Waarom is dit belangrijk?
Ieder jaar moeten wij onze belastingaangifte invullen. Hoeveel codes we eventueel moet invullen, varieert keer op keer.Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.
In het nieuws: In totaal telt de belastingaangifte dit jaar 843 codes, tegenover 839 codes vorig jaar. De FOD Financiën deelt volgende maand de details over de wijzigingen. De Tijd liet alvast zijn licht schijnen over een aantal nieuwigheden.
Genderneutraal: Vorige maand werd al bekendgemaakt dat de fiscus in de aangifte niet langer een onderscheid maakt tussen man en vrouw. De twee kolommen waarin gehuwden hun fiscale gegevens moeten invullen, worden aangepast. Links staat nu de oudste en rechts de jongste partner.
Feitelijke scheiding: Gehuwde of wettelijk samenwonende belastingplichtigen die feitelijk gescheiden zijn, moeten dat aangeven in de belastingaangifte. Dat is niets nieuws. Wat er wel bijkomt: de verplichting om in de aangifte “gehuwd of wettelijk samenwonend” aan te vinken.
Rubriek voor gepensioneerden in zorgsector: Gepensioneerden werden in het tweede kwartaal van vorig jaar fiscaal gestimuleerd om in de zorgsector te werken. Hun verloning uit 2022 wordt belast tegen het gunsttarief van 33 procent. Ze moeten dit aangeven in rubriek 12 van vak IV.
Belastingvermindering elektrische laadstations: Wie vorig jaar een laadstation voor een elektrische wagen installeerde, heeft recht op een belastingvermindering. Via de aangifte kan je tot maximaal 1.750 euro ingeven, tegenover 1.500 euro voorheen.
- Wie die investering vorig jaar deed, kan rekenen op een belastingvermindering van 45 procent. Dit tarief daalt tot 30 procent in 2023 en tot 15 procent in 2024.
- De effectieve vermindering voor 2022 bedraagt dus maximaal 787,50 euro.
Vooruitblik: Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, heeft onlangs zijn fiscale hervormingsplannen uit de doeken gedaan. De geplande wijzigingen kunnen een impact hebben op de belastingaangifte. Zo dreigt het belastingvoordeel voor langetermijnsparen te verdwijnen en wil de minister komaf maken met het hogere plafondbedrag voor pensioensparen.
(nd)