Vandaag geldt er een fiscale vrijstelling voor onze spaaropbrengsten. Je moet pas belastingen betalen zodra je spaargeld meer dan 1.020 euro opbrengt. Het gaat hier om een gunsttarief van 15 procent. Open VLD en N-VA willen die belasting nu optrekken tot 30 procent. Als compensatie stellen ze voor om het belastingvrije bedrag op te trekken. Zo’n maatregel treft de grote spaarders in hun portefeuille, leert onze berekening. De kleine spaarders doen dan weer profijt.
Key takeaways
- Open VLD en N-VA willen zowel de roerende voorheffing als belastingvrije som voor de gereglementeerde spaarboekjes verdubbelen.
- Het grote doel is om de spaarfiscaliteit te vereenvoudigen. Bovendien heeft Europa al meermaals kritiek geuit op de fiscale vrijstelling.
- Dankzij het wetsvoorstel zullen de kleine spaarders minder snel een deel van hun spaarinkomsten moeten afstaan aan de fiscus, terwijl de belastingdruk voor de grote spaarders toeneemt.
Duiding: Wanneer moet je vandaag belastingen betalen op jouw spaargeld?
- Wie spaart via een gereglementeerd spaarboekje, betaalt geen belastingen op de eerste 1.020 euro aan interesten. Op alles boven dat plafondbedrag betaal je een roerende voorheffing van 15 procent. Dat is een gunsttarief, want voor alle andere kapitaalopbrengsten bedraagt het tarief 30 procent.
- Als je bijvoorbeeld een spaarrente van 2 procent ontvangt, moet je pas een deel van de spaaropbrengsten afstaan aan de fiscus als er 51.000 euro op de rekening staat.
In het nieuws: Open VLD en N-VA willen dat gunsttarief schrappen. De fiscale vrijstelling zal volgens hun plannen wel blijven bestaan. Meer zelfs, ze willen de belastingvrije som verhogen tot 2.000 euro. Ze hebben het wetsvoorstel gisteren besproken in de Kamer.
- Het grote doel is om de spaarfiscaliteit te vereenvoudigen. Bovendien heeft Europa al meermaals kritiek geuit op de fiscale vrijstelling.
- De Europese Commissie stapte onlangs nog naar het Europees Hof van Justitie om dat gunstregime aan te vechten. Volgens Europa staat de fiscale vrijstelling voor gereglementeerde spaarboekjes het vrij verkeer van diensten en kapitaal in Europa in de weg.
- De Europese Commissie is van mening dat de regels voor het gunstregime zodanig strikt zijn dat de buitenlandse spaarboekjes daar niet aan tegemoet kunnen komen, wat dus tot een oneerlijk concurrentievoordeel leidt voor de Belgische rekeningen.
- Volgens Spaargids.be willen de N-VA-parlementsleden de vrijstelling van 833 euro op dividenden ook schrappen. Die kapitaalopbrengsten zouden ook terechtkomen in de fiscale korf van de spaarinteresten. Dat betekent dat je op al die opbrengsten geen belastingen moet betalen zolang je onder de grens van 2.000 euro blijft.
Opgemerkt: Het is niet de eerste keer dat N-VA voorstelt om te sleutelen aan de spaarfiscaliteit.
- Formateur Bart De Wever had al wijzigingen opgenomen in zijn supernota’s. Zo stelde hij al voor om de fiscale vrijstelling simpelweg te schrappen.
Impact wijziging belasting op ons spaargeld
Duiding: Wie enkel spaart, zal dankzij de bovenstaande voorstellen meer geld kunnen sparen alvorens hij of zij belastingen moet betalen. We nemen opnieuw een spaarboekje met een rente van 2 procent als voorbeeld.
- Wie vandaag 100.000 euro op dat spaarboekje parkeert, ziet 147 euro van de opbrengsten in de staatskas verdwijnen. Netto blijft er 1.853 euro.
- Als het nieuwe systeem er komt, betaal je geen belastingen omdat je spaargeld welgeteld 2.000 euro in het laatje brengt.
Duiding (2): En wat voor hogere bedragen? We nemen een spaarboekje waar 200.000 euro op staat als voorbeeld. We gaan opnieuw uit van een rente van 2 procent.
- Als er 200.000 euro op de spaarrekening staat, ontvang je na een jaar sparen 4.000 euro. De fiscus int vandaag 447 euro. Netto ontvang je in dit geval dus 3.553 euro.
- Als het nieuwe belastingsysteem er komt, stroomt er welgeteld 1.140 euro naar de staatskas. Je ontvangt daardoor netto 2.860 euro, oftewel 693 euro minder dan onder het huidige systeem.
Vergeet niet: De fiscale vrijstelling geldt per persoon.
- Als de spaarrekening twee titularissen telt, verdubbelt het plafondbedrag dus. Onder het nieuwe systeem zou die in dat geval uitkomen op 4.000 euro.