Bel20 in het groen en Europese beurzen houden kalme koers

De Europese beursweek gaat rustig van start, er zijn weinig grote sprongen in het vizier. Op de Belgische beurs krijgt Roularta een stevige klap.

De Bel20 opende vandaag 0,3 procent in het groen en dat was toonaangevend voor het Europese verhaal. De Stoxx500 deed er 0,2 procent af, maar in Londen werd er licht positief geopend.

Roularta

In België valt de eerste zware slag bij uitgeverij Roularta. Die zag de advertentiemarkt in elkaar klappen. De omzet daalde met 18,5 procent en de brutobedrijfswinst (ebitda) met de helft. Daarmee staat Roularta nog steeds op winst met 5,4 miljoen euro, maar de belegger volgt niet. Het aandeel van Roularta koerst op het moment van schrijven bijna 8 procent lager.

Het aandeel van Sanofi gaat ruim een half procent hoger na de aankondiging van een nieuwe miljardendeal met Principia. De Amerikaanse groep uit San Francisco verandert van eigenaar voor 3,4 miljard euro en moet het onderzoeksteam van Sanofi uitbreiden.

Telecom

In de telecom dan noteert Telenet 1 procent lager. Voor het weekend sloot het bedrijf van John Porter een deal met Eleven Sports over de uitzendrechten van de Jupiler Pro League. Telenet had de eerste speeldag gemist, maar kon voor het weekend dan toch een deal vastnagelen. Concurrent Proximus verliest 2 procent.

Verder in Europa is HelloFresh aan een inhaalbeweging begonnen. Het aandeel was op vrijdag in vrije val, maar herstelt nu van het verlies van 6 procent. Aanleiding voor die knauw was de aandelenverkoop van operationeel directeur en mede-oprichter Thomas Griesel. Hij verkocht 2,1 miljoen aandelen, om belastingen te betalen, klonk het vrijdag. HelloFresh gaat 3 procent hoger.

Op het Damrak gaat de Frans-Nederlandse vastgoedketen Unibail ruim 3 procent lager. Unibail-Rodamco-Westfield moet schulden afbouwen en er circuleren geruchten over een nieuwe kapitaalronde. Unibail zou volgens persagentschap Bloomberg mikken op 3 miljard euro extra. Officieel klinkt het dat er nog geen beslissingen genomen zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20