“Bel me wanneer China eens iets uitvindt dat wij nog niet hebben”

Apple publiceert donderdag nabeurs zijn kwartaalcijfers en de verwachtingen zijn hooggespannen. Als er ooit een moment was waarop de markt goede resultaten kon gebruiken, dan is vandaag. Analisten rekenen gemiddeld op een omzet van 119 miljard dollar, wat circa 7 procent meer zou zijn dan een jaar eerder.

Uit gegevens die woensdag door dataverzamelaar Counterpoint Research werden gepubliceerd, weten we wel al dat Apple nu de nummer één smartphonefabrikant in China is. In het vierde kwartaal van vorig jaar vergrootte het iPhonebedrijf zijn marktaandeel tot 23 procent. De binnenlandse Chinese concurrentie van Vivo en Oppo liet het bedrijf uit Silicon Valley achter zich.

Chinese leveranciers proberen het succes van Apple te kopiëren, maar de kwaliteit uit Silicon Valley overheerst

Op jaarbasis steeg de verkoop van Apple met 47 procent, terwijl die van Huawei met 68 procent daalde. De totale verkoop van smartphones in China daalde met 2 procent, volgens Counterpoint.

Apple was eind 2015 voor het laatst het best verkochte smartphonemerk in China, vlak nadat het bedrijf zijn iPhone 6 lanceerde. Die trok Chinese consumenten aan dankzij zijn grote schermen. Daarna namen Chinese bedrijven de toppositie in de rangschikking in.

Maar Apple profiteert nu duidelijk van zijn nieuwe iPhone 13, de lage instapprijzen in het topsegment in China en de Amerikaanse sancties tegen Huawei. Chinese leveranciers proberen het succes van Apple te kopiëren, maar de kwaliteit uit Silicon Valley overheerst.

Bel me wanneer de autoritaire staat erin slaagt om van bovenuit iets gloednieuws te ontwikkelen

Een fenomeen dat een tijd geleden door de Amerikaanse durfkapitalist Naval Ravikant (o.a. Uber en Twitter) als volgt werd samengevat

“Telkens mensen zeggen dat China zo indrukwekkend bezig is: ‘Kijk naar hun raketlanceringen, kijk naar hun economische groei, kijk naar de steden die ze bouwen…’

Wel, bel me als ze eens iets nieuws uitvinden. Bel me wanneer ze met een ongelofelijk idee tevoorschijn komen, dat wij nog niet hebben gehad. Bel me wanneer ze technologie ontwikkelen die wij niet hebben. Want tot nog toe zijn het allemaal imitaties. Ze profiteren enkel van technologie die ze bij ons hebben gehaald en die ze nu op grote schaal toepassen omdat ze meer mensen hebben.

Bel me maar wanneer hun bbp pro capita dat van ons overstijgt. En bel me wanneer ze vaccins, geneesmiddelen, energiegeneratoren of ruimtetuigen ontwikkelen die wij niet kunnen maken.

Bel me wanneer de autoritaire staat erin slaagt om van bovenuit iets gloednieuws te ontwikkelen. Wanneer ze creatiever zijn dan wij, hun kunst beter is dan de onze en hun technologie de onze overstijgt.

Bel me wanneer dat gebeurt en de vrije, kapitalistische samenleving het onderspit moet delven. Ik heb dat nog nooit zien gebeuren.”

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.